Ani blogjátékára " ÜNNEPEK, JELES, NAPOK " készítettem el ezt a kalácsot ! Már régóta szerettem volna megsütni, most jó alkalom adódott a játék és az ünnepek egybekapcsolásával ! Újságban interneten nézelődtem receptet keresve végül ezt választottam mennyiséget csökkentve kis módosítással elkészítettem:
Hozzávalók:7,5 dkg mazsola, rumaroma, 25 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, fél csomag bourbon vaníliás cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg vaj, 1,3 dl tej, 1 felvert tojásnak a fele, összesen 10 dkg aszalt gyümölcs és dió keveréke, csipet só, 1/2 mk őrölt fahéj, 1/2 mk őrölt szegfűszeg, csipet őrölt szerecsendió, fél citrom reszelt héja. díszítéshez: 2 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál porcukor.
Elkészítése: Mazsolát rumaromával ízesített kevés langyos vízbe áztattam. Langyos tejbe tettem a porcukrot és az élesztőt belemorzsoltam kicsit félretettem. Az aszalt gyümölcsöket : nálam szilva, sárgabarack és birsalma volt a dióval együtt apróra daraboltam. Kimért liszthez tettem a sót belekevertem a csipet sót. Vajat meglangyosítottam, felfutott élesztőbe tettem a tojást és az olvasztott vajat és a kimért fűszereket a reszelt citromhéjjal együtt majd összekevertem ezt a keveréket tettem a liszthez amit összegyúrtam. Ezután tettem hozzá a leszűrt mazsolát és az aprított gyümölcsöket amire előzőleg rászitáltam a vanília cukrot is , jól átgyúrtam a tésztát és letakarva hagytam kelni kb. 80'. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam majd hosszúkás formára nyújtottam a tészta közepébe a nyújtófát belenyomtam és a tészta egyik szélét ráhajtottam a mélyedésbe. Két szélét a tésztának kicsit lenyomtam sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem és ismét hagytam pihenni 15'. Előmelegítettem a sütőt 175 C fokra és a pihenő idő letelte után betettem a sütőbe ahol 40' sütöttem. Mikor kivettem olvasztott vajjal lekentem és porcukorral bőségesen beszórtam!
Ui: Sajnálom hogy csak most készítettem el, de örülök hogy a játék felhívta figyelmemet erre a nagyon finom kalácsra!
Jó étvágyat kívánok !
forrás:
innen
4 megjegyzés:
Nagyon örülök, hogy már kész is vagy! Nagyon szép lett.
Nálad is csodás lett Éva, most már nekem is hozza kell fogom.... 🙂
Gyönyörű lett a kalácsod, nagyon szép a formája is, szebb mint az enyém :-)
Ani köszi!
teller-cake rajta még van időd!
Katalin köszi, de összehasonlítást mellőzzed szép és finom mind a kettő!
Megjegyzés küldése