Hozzávalók: (a talált recept mennyiségét feleztem és nálam egy kalács készült belőle azt írom le) 25 dkg liszt, 1,3 dkg friss élesztő, fél teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 egész tojás+ egy másik tojássárgájának a fele a tésztába /a többivel kentem, 2,5 dkg kacsazsír, 1,5 dl tej, szezámmag szórásra.
Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt kevés liszttel elkevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt elkezdtem dagasztani közben a megolvasztott zsírt is beledagasztottam. Letakarva pihentettem a tésztát kb. 50 '. Ezután kétfelé vettem a tésztát mindkettőt gömbölyítettem majd letakarva 10' pihentettem. A tészta darabokból rudakat csináltam majd a két rudat X alakba egymásra tettem az alul lévő rúd két végét kereszteztem, azaz hajtottam az ellenkező irányba, majd a másik rúd két végét szintén . Addig folytattam még volt a tésztából a végét összecsíptem majd a fonatot gyengéden végiggörgettem a deszkán. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a tésztát amit fóliával letakartam és 30' pihentettem. A maradék tojáskeverékkel lekentem szezámmaggal beszórtam és előmelegített sütőben 180 C fokon 40' sütöttem. Örülök hogy rátaláltam és elkészítettem mert nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok !
6 megjegyzés:
Látszik a képen, hogy milyen foszlós és puha és tetszetős a külseje is. :-)
Szép lett a kalács, kívül-belül! Rég jártam erre, meg úgy általában minden fele. Sok finomság készült nálad is! Az unokáidon is megakadt a szemem, aranyosak, s milyen nagyok már!
Gyönyörű lett, kívül-belül :-)
Milyen guszta!!!!! Gyönyörű! A gluténmentes családtagok okán nekem eléggé átrendeződött az étlapom.
teller-cake köszi, nagyon kedvemre való finom foszlós!
Katalin köszi.
Mamka köszi, megértem !
Gerdi köszi. Aki dolgozik biztos hogy kevesebb ideje jut nézelődni másoknál ez természetes! Köszönöm hogy észrevetted az unokákat bizony nőnek gyorsan mi pedig .....:)
Megjegyzés küldése