2021. szeptember 29., szerda

Almás kígyórétes🍎

Korábban sütöttem már ezzel a tésztával bár akkor más töltelékkel . Lányom hozott szép nagy almákat amiből 3 db is elég volt ahhoz hogy  elkészítsem ezt a süteményt😊


Hozzávalók: tésztához: 25 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, csipet só, 1 db tojás, 1 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, töltelék: 3 db nagyobb alma, őrölt fahéj, sz.sz. mennyiségű cukor, + kevés darált keksz, tészta kenéséhez tojás sárgája.

🍎

Elkészítése: Először a tölteléket szoktam összeállítani: pucolt almát lereszeltem edénybe tettem kevés cukrot és fahéjat szórtam rá és kis ideig pároltam hagytam hűlni. Tésztához  az élesztőt kevés langyos cukros tejbe morzsoltam  hagytam felfutni. Kimért lisztet a margarinnal összemorzsoltam és a többi hozzávalóval felfutott élesztővel együtt   sima tésztának összegyúrtam/ nem kelesztettem. Enyhén lisztes gyúrótáblára tettem ahol kinyújtottam téglalap formára  hosszanti részén  gondolatban három felé osztottam és a középső részre  szórtam darált kekszet erre halmoztam rá az alma tölteléket  a két szélső tésztát ujjnyi széles darabokra felvágtam amiket egyesével felváltva hol az egyik hol a másik oldalról a töltelékre hajtottam. Tojás sárgájával lekentem a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe  raktam amit előmelegített sütőbe téve 180 C fokon 25'-ig sütöttem. Kicsit hagytam hűlni majd porcukroztam és szeleteltem😋 

Jó étvágyat kívánok!

14 megjegyzés:

Katalin írta...

De jó nektek, egymást követik nálstok a finomabbnál finomabb kelt sütik 😃😄.

Éva írta...

Katalin ez a sütemény korábban volt mint a kalács csak véletlen kerültek egymás után, köszi ez is finom volt!

Kánya Andrea írta...

Nagyon jól néz ki. Szeretem az almás sütiket.

Éva írta...

Köszi Andrea, almás nálunk is a "szeretem" kategóriába tartozik:)

Gerdi írta...

Hmmm, megint micsoda finomság készült nálatok! Az almás mindig nyerő!

Éva írta...

Gerdi köszi!

Vera írta...

Hú nagyon guszta...Tavaly valahol olvastam, milyen finom alma lekvárt lehet készíteni.Nos ki is próbáltuk, igaz kevesebb almából, ha nem sikerül, ne egy nagy mennyiség menjen a kukába...Akár meddig főztem, nekem bizony mint ahogy az almáspitét készítjük, olyan állagot vett fel az én almám, eszébe se volt lekvár lenni.Igy is maradt... Viszont idén elővettem, gyorsan secc-pecc a tészta elkészitése, üvegből ki az "almalekváromat" és már mehetett a sütőbe..Ilyen gyors almáspitét még soha nem készítettem, és olyan volt, mint amit frissen csinálunk...Idén újra teszek el, remélem nem töröltem ki a készítését...

Fáni írta...

Köszönöm a sok finom receptet, nézelődöm ám Nálad, nyomon követlek.
Még tartozom Neked egy recepttel, hogy végül is milyen sütit készítettem, amikor Szombathelyre mentem, hamarosan küldöm.

Éva írta...

Vera az elmúlt években én is csináltam almából lekvárt, nem lekvár jellegű de hasonló mint mikor megdinszteljük az almát nagyon finom volt. Most eddig még almát nem tettem el, de ha nem találnád a saját receptedet belinkelem majd az enyémet ide:)
Fáni örülök hogy "nyomon követsz", érdeklődve várom mit alkottál?

Éva írta...

Vera én ezt a változatot szoktam készíteni:https://takarekoskonyha.blogspot.com/2014/09/fahejas-almadzsem-teli-napokra.html

Vera írta...

Köszönöm, kiirtam, nem néztem hogy nekem meg van e a recept, de szerintem ez lehet...egy biztos, nagyon gyorsan lehet igy sütit varázsolni,kelt tésztába még nem készítettem, de rajta leszek...

Éva írta...

Vera sok sikert, váljon egészségetekre!

Ani írta...

Nálam is várólistán van ez a fajta kelt tészta. Nagyon szép lett a tied.

Éva írta...

Ani érdemes megsütni mert nagyon finom, köszi!