2021. november 9., kedd

Foszlós mazsolás kis kalács

Általában ha  ráéhezek  egy kis kalácsra  inkább kisebb  adagban készítem  mert  frissen még  férjuram is bekapcsolódik   a fogyasztásába😀 de másnap már csak  rám vár😊

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 db tojássárgája, 2 dkg olvasztott margarin, 1,5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliacukor, csipet só, 1,5 dl langyos tej, kevés mazsola, tészta kenésére 1 tojássárgája.

Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kevés langyos vizet öntöttem a mazsolára  amire pár csepp rumaromát öntöttem.  Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a már felfutott élesztővel együtt és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát vége felé beledolgoztam az olvasztott margarint és a leszűrt mazsolát is.  Letakarva  hagytam fél órát kelni.  Ezután gyúrótáblára borítottam a már megkelt tésztát és  háromfelé  vettem rudakat  sodortam belőle és összefontam. Kisebb sütőformát sütőpapírral kibéleltem és beletettem a tésztát  ezután ismét fél órát pihentettem.   Végül  lekentem tojássárgájával és előmelegítettem a sütőbe tettem ahol 190 C fokon 30' sütöttem😋 Rácson hagytam hűlni csak ezután szeleteltem

Jó étvágyat kívánok !


4 megjegyzés:

Katalin írta...

Szép lett a kalácsod! Finom lehetett a mazsolával, de én is úgy vagyok a kelt kalácsokkal mint a férjurad, hogy első nap a legjobbak. Nálunk a férjem szokta megenni a másnapos kalácsot, ha nekem már nem kell 😀.

Éva írta...

Katalin köszi finom volt. Természetes hogy frissen jobb de másnap is finom megkenve vajjal vagy margarinnal:)

Ani írta...

Szép kalácsot sütöttél és én is akkor szeretem legjobban, ha éppen kihűlt.

Éva írta...

Ani köszönöm:)