Vicuska kelt tésztáját teszteltem mikor ezt a buktát elkészítettem. Előző évről maradt még kevés szilvalekvárom és gondoltam most ezzel a kelt tésztával készítem el mert én még kefirrel nem dagasztottam..
Hozzávalók /kis adag amiből 8 darab lett/: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl langyos tej, kb. 1 dl kefir, csipet só, 1 felvert tojás aminek a felét a tésztába tettem másik felével kentem, kb. 2 dkg olvasztott margarin amiből a tésztába 1 evőkanállal tettem a többivel kentem a tésztát. + szilvalekvár.
🌺
Elkészítése: A langyos tejbe tettem kevés cukrot és az élesztőt kiskanál liszttel elkevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam ellapogattam és az olvasztott margarinnal megkentem , felcsavartam ezután csiga formára tekertem és ismét kelesztettem. A megkelt tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra felszabdaltam a tészta egyik oldalára tettem a lekvárból és feltekertem . Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam/mivel kis adag volt nálam most torta formába sültek/, olvasztott margarinnal a tészták között lekentem, majd a tetejét a megmaradt tojással kentem le. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sült. Nagyon finom !
Jó étvágyat kívánok !
7 megjegyzés:
Guszták, a szilvalekvárral pedig nagyon finomak lehetnek. Kefirrel még én sem dagasztottam tésztát, gondolom lágy, könnyű tészta lett belőle.
Katalin köszi, nagyon finom és puha volt a tésztája. Eddig még én sem dagasztottam csak kefirrel.
Nagyon finom buktát sütöttél, szinte ide érzem az illatát. Nagyon hiányzik a pillekönnyű kelt tészta, mert teljes kiőrlésű liszttel azért nem olyan finom.
Nagyon szeretem a buktát, látszik, hogy a tied puha-könnyű! <3
Gizi köszönöm. Elhiszem hogy más azzal a liszttel ha néha kenyeret sütöttem vegyes liszttel annak is egészen más az volt . Fontosabb az egészséged kitartás!
teller-cake szeretem én is különösen frissen , köszi !
Még nem is hallottam, hogy kefírrel dagasztani lehet, pedig biztos jobb a cukrosoknak, mint a tej. Meg is próbálom legközelebb, de joghurttal. Gondolom, hogy azzal is működik.
Ani ezzel nem vagy egyedül mert én is most dagasztottam először kefirrel és nagyon finom lett. Szerintem a joghurt is jó lehet!
Megjegyzés küldése