Az itt talált receptet próbáltam ki, de mivel nekem kevesebb mák volt itthon ezért kis változtatással készítettem el😉
Hozzávalók: tészta:15 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, csipet só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, töltelék: 15 dkg darált mák, 3 evőkanál cukor, 1 dl tej, 3 evőkanál meggylekvár.
🍂
Elkészítése: Az élesztőt kevés cukros tejbe morzsoltam hagytam felfutni. Kétféle lisztet összevegyítettem hozzátettem a tojássárgáját, csipet sót, reszelt citrom héjat, olajat a már felfutott élesztőt, cukrot és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam 45' pihenni. Közben elkészítettem a tölteléket: felforrósítottam a tejet és a cukros darált mákra öntöttem összekevertem hagytam kicsit hűlni ezután hozzákevertem a lekvárt is. Megkelt tésztát kinyújtottam téglalap formára és a tölteléket rákentem úgy hogy a szélén legyen legalább 2 cm sima tészta. Feltekertem majd hosszában középen végig vágtam kicsit a felső részén egybe hagytam és a két szálat összetekertem. Margarinnal kikent formába tettem ahol letakarva még fél órát pihent. Ezután a tojás fehérjével lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 30' sütöttem. Formából kivéve hagytam hűlni csak ezután vágtam fel 😋
Jó étvágyat kívánok !
8 megjegyzés:
A mák és a lekvár együtt nagyon finom párost alkothatott a kalácsban 😋.
Katalin köszi, valóban nagyon finom volt!
Nézlek, olvaslak ám, még ha nem is kommentelek! Nagyon jól néz ki!
Nálunk a mákos kalács nagyon népszerű. Remélem, hogy hamarosan tudok újra sütni.
Andrea köszönöm , most még pihentessed kezedet hogy mielőbb meggyógyuljon !
Ránéztem a "karácsonyi válogatás" receptjeire - és a fejemhez kaptam - hát tényleg "mindjárt" itt a karácsony. Már megint elszaladt egy év...Akár neki is lehet kezdeni az elállósabb sütik készítéséhez.....
aranyos fodorka számomra is hihetetlen hogy ez az év annak fájó emlékeivel együtt is milyen gyorsan szalad.
Nagyon guszta, és finom kalácsot sütöttél.Finom szaftos lehetett a mákos töltelék a meggylekvárral. Elmentem a receptet és karácsonyra megsütöm a férjemnek.
Gizi köszi, nagyon finom volt a lekvár és a mák. Sok sikert, váljon egészségetekre!
Megjegyzés küldése