Már régóta szemezgetek ennek a kalácsnak az elkészítésével.
Nassolda receptjét vettem kölcsön..
|
Itt még a tepsiben... |
|
Hozzávalók:/ a bögre 2,5 dl/
- 3 bögre liszt
- 1 bögre 2,8 % tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 púpos evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 mk.só
- tészta kenéséhez: 7 dkg olvasztott vaj, 1/2 bögre cukor, 2 csapott tk. őrölt fahéj
|
és a tálcán ! |
|
Elkészítése:Tálba tettem a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítottam majd belemorzsoltam az élesztőt.Ezután kimért lisztbe tettem a tojást , sót és a meglangyosított élesztős folyadékot. Bedagasztottam a tésztát és letakarva 40' pihentettem. Közben kis tálkába tettem a cukrot és fahéjat másikban meglangyosítottam a vajat. A tésztát enyhén lisztes deszkára borítottam kicsit átgyúrtam majd kinyújtottam kb. 30x50 cm téglalapra amit ezután megkentem a vajjal és beszórtam a cukrot fahéjjal. A tésztát keskenyebb oldalánál felosztottam 6 egyenlő része és végig vágtam lett 6 csík. Ezeket a csíkokat egymásra pakoltam és ezt is feldaraboltam 6 részre. Püspökkenyér formát vajjal kikentem és ebbe pakoltam bele egymás után a tészta darabokat. Megmaradt olvasztott vajat ráöntöttem és beszórtam a maradék cukros fahéjjal. Fóliával letakartam és 40' pihentettem. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem. Mikor sütőből kivettem kicsit vártam majd rácsra borítottam hűlni. Ezután jött a falatozás! Aki szereti a fahéjas dolgokat annak csak ajánlani tudom mert nagyon-nagyon finom!
Ui: Sokkal könnyebb elkészíteni mint a kürtős kalácsot és hasonlóan finom! Vékony szeletenként lehet tépni enni, tépni enni..... ( Férjuram azt mondta:" ezt inkább legyező kalácsnak kellett volna elnevezni!")
Megkínálhatlak?
11 megjegyzés:
Ez a süti, isteni, jó, hogy eszembe jutattad!!!:-)
Tudod küldeni? Én elfogadom! Egyszer már én is próbáltam, de türelmetlen voltam, hamar kivettem a sütőből. Nos várhattam volna még egy kicsit!
Annak, hogy " bögrés" egy sütemény, számomra van egy meghitt bája, pedig az egyszerűséget jelenti az alapanyagok kimérésében. Húsvétkor bögrés mákos / IS/ sütöttem.
Évikém, gyönyörű a süteményed, köszönöm a pontos receptet❤️
Istenien néz ki, de megkóstolnám!!!:) Igaza van a Férjednek, valóban hasonlít a legyezőre!
De jól néz ki, érdekes a vágása! És a fahéjjal nagyon finom lehet :-)
Évikém már kétszer küldtem el a hozzászólásom, de nem jeleníted meg. Nem jelez hibát a gép, de akkor mi ennek az oka?
Oh, de guszta!!!! Most szívesen ennék belőle! :o)))
Anikó köszi!
Nagymamis de jó hogy itt vagy örülök! (Még most is tudnék küldeni, mert felét eltettem a hűtőbe gyerekeknek!) Szerintem türelmesen még egyszer próbáld elkészíteni!
Emőke nálam is nyerő a recept ha bögrésen készíthető! Örülök hogy tetszik! Köszi!
Tiffanylda szívesen megkínálnálak azt tudod? Köszi !
Katalin köszi!
Lívia sajnálom de eddig nem jutott el az üzeneted!Valami gond lehet mert a napokban fedeztem fel hogy én pedig nem találtam a blogodat.
Timi örülök hogy tetszik, szívesen megkínálnálak ha közelebb lennél.Addig is próbáld megsütni könnyen elkészíthető és nagyon nagyon finom!
Évikém én sem tudom, hogy mi lehet, pláne, hogy nem találtad a blogomat pedig ott van ahol volt. De az meg még döbbenetesebb, hogy van olyan, hogy azt írja ki miközben a saját irányítómban vagyok, és ott csinálom a dolgom, hogy ez a blog nem található. Mondom ilyenkor magamban, hogy mi az, hogy nem található, itt vagyok benne.
Nem tudom, hogy mi okozza ezt a zavart.
Nagyon különleges kinézete van, biztos finomságos is :)
Éva, a férjed jól ráérzett - nálam hasonló recept alapján sós változata van. Az is finom ám, egyszer érdemes megpróbálni, bár nem bögrés változat:http://tortafuggo.blogspot.hu/2013/10/fokhagymas-vajas-legyezokalacs.html
Megjegyzés küldése