2016. szeptember 11., vasárnap

Tigelle /korong alakú lapos kenyérféle

Tészták után kutakodtam mikor  rátaláltam erre az érdekes finomságra! Sokszor nézelődtem már a tisztatészta oldalon egyszer játékára küldtem el a  házilag készült "masni tésztámat". A talált receptnél  úgy van megfogalmazva hogy ez "olasz gasztronómiai különlegesség, korong alakú lapos kenyérféle"! Nosza gyorsan  ki is próbáltam természetesen fél adagból azt írom le! A sütési módot házi technikával  oldottam meg:)
                                                                         
Hozzávalók:
250 g  BL55. liszt
100 ml tej
50 ml víz
12,5 g élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 mk. só
1 mk. cukor
*
Elkészítése: Élesztőt langyos cukros tejben  hagytam felfutni. Kimért lisztbe tettem a sót a felfutott élesztőt és az olívaolajat  kezdtem összedolgozni és közben öntöttem hozzá a vizet és bedagasztottam a tésztát. Letakarva 1 órát pihentettem.  Ezután a tésztát kinyújtottam 1/2 vastagra és egy 8 cm átmérőjű pohárral kiszaggattam majd letakarva ismét pihentettem most 1/2 órát. Tapadásmentes serpenyőt felmelegítettem egészen kevés zsírral kikentem és ebbe tettem a korongot aminek a tetejére a képen látott formát/férjuram hajlította/  tettem egy bögrével lenyomtam  kicsit hagytam rajta majd levettem és a tésztát megfordítottam hogy a másik oldala is süljön nem kell sokáig sütni oldalanként 3-3' elég volt. Mikor kisült az egész/nekem  ebből a mennyiségből 7 db lett/ konyharuhával letakartam. Mikor már nem volt nagyon meleg kettévágtam és kacsazsírral kentem meg, de bármilyen tölteléket lehet bele tenni. Nagyon finom!
Ui: Lehet hozzá kapni sütőformát ami szintén mintát tesz a kenyérbe, én ezt most így oldottam meg:)
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Jaj, ez nagyon guszta már megint! Ügyes vagy, Éva! :)

Katalin írta...

Nagyon jól megoldottad a mintán, nem is kell a bolti hozzá :-) Guszták lettek!

Éva írta...

Évi örülök hogy tetszik, köszi!
Katalin köszi, nem is rohanok formát venni az biztos:-))