2021. október 20., szerda

Szilvalekváros labdabukta


Kevés előző évi  és  idei  szilvalekvárt tettem össze amiből készült ez a pár darab  bukta😊 


Hozzávalók: tészta:25 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, kb. 2 dl langyos tej, 1 db tojássárgája, 3 teáskanál porcukor, 3 evőkanál olaj,   töltelék: szilvalekvár, tészta kenéséhez :olvasztott zsír,

Elkészítése:Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a tojássárgáját amit a cukorral elkevertem  felfutott élesztőt  és a tejjel  bedagasztottam a tésztát közben beledolgoztam az olajat is. Letakarva hagytam duplájára kelni.  Enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam és 8 felé  osztottam  ezután egyenként kerekre formáltam  a tésztát és kb. 10' pihentettem.  Ezeket a kis tészta  gombócokat egyenként  kezemmel ellapogattam   a tészta közepébe tettem a szilvalekvárból és összecsípve a tésztát  gömbölygetve sütőpapírral bélelt  tortaformába rakosgattam egymástól kicsit távolabb. Még így is pihentettem addig még előmelegítettem a sütőt 180 C fokra. A tésztát olvasztott zsírral lekentem  sütőbe tettem és 25' sült😋

Jó étvágyat kívánok!


10 megjegyzés:

teller-cake írta...

Igazán szépségesek, tetszik ez a kerekded forma.

Ani írta...

Finom és mutatós a labdabukta. Buktalabda. Én jobban szeretem, mint a hagyományost, mert egyformára lehet szaggatni. Az enyém ilyen: http://korsocska.blogspot.com/2020/02/szilvalekvaros-labdabukta.html

Vera írta...

Vajon átment az irás, mert küldésnél azt irta, hogy valami hiba történt..nagy kár lenne , mert elég sokat írtam...és előtte soha nem mentem...

Éva írta...

teller-cake köszi:)
Ani már én is készítettem régebben is nekem is jobban tetszik, főleg hogy így a kevesebb is elég kettőnknek.Megnézem majd a tiédet is:)
Vera sajnálom de csak ennyit találtam ez tudod a technika ördöge:)

Katalin írta...

De helyes buktákat sütöttél, finom lehetett a házi lekvárral. Én még nem sütöttem labda formájút, nagyon tetszenek!

Okki írta...

Milyen szép virág formája lett ennek a lekváros labdabuktának.:) A férjem kedvence a szilvalekváros bukta, sokszor készül nálunk.

Vera írta...

Kár hogy elment az írás, , nem irom már le mégegyszer...
Guszta igy is a bukta..Teljesen mindegy, hogy hagyományos, kocka, vagy gömbölyű... én készítettem csúcsosat is... érdekes volt a látvány is..vendégeknek is tetszett.Vissza kerestem én is, többször készítettem bejegyzést a buktáról.Nem véletlen, finom eteti magát.Régen készítettem, nem vagyok kibékülve a mostani eltevőkkel, lágy a lekvár, nagyon szeret folyni,akármeddig főzhetem...Az az igazi hagyományos lekvár lenne jó, amit egésznap kell főzni kint katlanba.Kinek birja a lába meg a dereka, hogy ott álljon egésznap?

Éva írta...

Katalin köszi finom volt és így nekünk elég is:)
Okki köszi, én is nagyon szeretem a szilvalekvárt különösen kelt tésztákba férjuram annyira nem rajong a kelt tésztáért de azért frissen eszik belőle:)
Vera a lekvárok főzése nem mindig sikerül úgy ahogy szeretnénk való igaz. Minden évben hasonló módszerrel készítem a szilvalekvárt is biztos ismered mikor ecettel kell kiöblíteni az edényt és beletenni a szilvát, előző évi nem volt sűrű az idei viszont jobban sikerült. A régi hagyományoshoz azért nem hasonlítanám de finom!

Kósa Márta írta...

Kipróbálom!

Éva írta...

Kósa Márta sok sikert váljon egészségedre!