2012. június 27., szerda

Kecsap készítése házilag téli napokra

Ezt a receptet   azért teszem közkinccsé  mivel régebben kipróbáltam  és nagyon finom! Különösen azoknak ajánlom kipróbálásra akiknek saját kertjük és jó termésük van az idén paradicsomból! Jó pár éve annak hogy  csináltam kecsapot, már régóta  csak lecsót teszek el télire  de azt hiszem azzal is várok a végsőkig  hogy miért? Azért hogy olcsóbb legyen a zöldség!:-)



Hozzávalók és elkészítése:  3,5 kg felfőzött áttört paradicsomba : 2 ek. só, 4-5 ek. cukor, 3/4 l kellemesen savanykás ecet. Kis zacskóba töltve: 1 ek. őrölt mustármag, 1 ek. törött bors, 1/2 kk. törött szegfűbors, 1/2  kk. törött fahéj, 4-5 db törött szegfűszeg. Ezeket  főzzük fedő nélkül, amíg a paradicsom felére lefő és mártás sűrűségű lesz. Időnként keverjük, különösen a vége felé. A főzés befejezése  előtt 10 perccel átfőzhetünk még benne 1-2 fej tisztított hagymát, 1-2 db zöld paprikát is, amit az üvegbe töltés előtt ki kell venni.
Természetesen lehet csípős paprikát is tenni bele, sőt a fűszer mennyiségét is meg lehet emelni.  Előmelegített üvegbe töltve meleg dunsztba kell tenni.
Téli napokra!
                                                                         

9 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon jó ötlet és biztos finomabb mint a bolti változat!

Kati írta...

Tavaly én is főztem kethupöt, finom lett, hasonló recept alapján.

Vicuska írta...

Évtizedek óta magam főzöm be a ketchupot, kipróbálom a te receptedet is. úgy vettem észre, még meg sem osztottam a blogomon :) Ha lesz egy kis szabadidőm, megosztom!

Éva írta...

Erika: Az biztos hogy finomabb!
Kati: Nagyon ügyes vagy, nektek is van házi finom paradicsom biztos!
Vicuska: Akkor pótoljad, mert most van itt az ideje a finom friss paradicsomból készíteni!

Ami írta...

Nagyon klassz recept, ki fogom próbálni, anyósoméknál van sok paradicsom minden évben.

Katalin írta...

Köszi szépen, hogy megosztottad :)
A szüleim is szoktak hasonlót készíteni, de az egy milánói szósz. Hogy mennyiben tér el a tiédtől azt most nem tudom, de abba is sokféle fűszer kell. Nagyon szeretjük, még pizzára is szoktam belőle tenni.

Éva írta...

Ami: Akkor érdemes kipróbálnod ha még van is a családban!
Katalin: Szerintem azért nagyjából hasonlóak ezek a receptek biztos finom az is!

Panna írta...

Tetszik a recepted, elmentem! remélem lesz energiám idén kipróbálni :)

Éva írta...

Panna: Köszi! Energia idő meg jó alapanyag kell csak!:-))