2014. március 18., kedd

Húsvéti kalács

                                                                                    
Hozzávalók: 140 ml tej, 11 g élesztő, 30 g olvasztott vaj, 40 g porcukor, 250 g. liszt, 1 csipet só, 1 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, kevés mazsola, 2 ek kakaópor.Tészta kenéséhez egész tojás felverve, szórásra jégcukor volt a receptben de én felezett mandulával szórtam meg.
Elkészítése: A langyos tejbe morzsoltam az élesztőt  hozzá öntöttem az olvasztott vajat és bele tettem a porcukrot. Elkevertem és 10' pihentettem. A liszthez tettem a sót, tojássárgáját és az élesztős tejet összedolgoztam majd ketté vettem  egyik felébe kevés mazsolát  a másik részhez 2 ek kakaóport dolgoztam bele.Kiolajozott jénaiba tettem a tésztákat és 30' letakarva pihentettem. Ezután jött volna a művelet hogy megfonjam, de ez nekem most nem sikerült( már annyira felidegesítettem magamat hogy még a hármas fonás is gondot okozott volna:-))). Megoldottam úgy hogy kinyújtottam a tésztákat egymásra fektettem és feltekertem, kicsit félkörívbe hajtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, felvert tojással megkentem és még 30' pihentettem. Ezután  ismét átkentem tojással és megszórtam a mandulával. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom !
Ui: A receptet innen hoztam , fonott lett volna eredetileg,  de sajnos formázni nem sikerült akár hogy igyekeztem. Nem bántam meg hogy kipróbáltam mert nagyon finom könnyű tésztája van!
Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nem csak húsvétkor, már most délutánra is jó lenne a teám mellé. :P Nagyon szép foszlós...

Nea írta...

Éva, nagyon szép és kívánatos lett a kalácsod fonás nélkül is. Finom volt, a többi meg nem számít, mert gondolom mind elfogyott.

Névtelen írta...

Csodálatos!!!!!!!!!

Csigabige írta...

Nagyon jól néz ki! Reggelire, tízóraira és uzsonnára kiváló lehet :)

Éva írta...

Gabriella csak a neve húsvéti, alig vártam hogy kihűljön.Szívesen küldtem volna, de már biztos megittad a teádat ugye?:-)) Köszi!
Nea köszönöm, lehet hogy fonással másabbat mutatott volna de már így sikerült.Íze nagyon finom!
Emőke köszi!
Csigabige köszi!

Okki írta...

Látszik rajta, hogy milyen finom és ez a lényeg! :)

marisz57 írta...

Kell nekem este 10 után ilyeneket olvasni-látni!
A látványától megéheztem, szinte érzem a finom ízét....
Azt hiszem, én is fogok húsvéti "főpróbát" tartani kalácssütésből...:)