2013. április 11., csütörtök

Házi készítésű gyümölcsjoghurt "Ízőrzők" Szany

                                                                                   
Hozzávalók:  1/2 liter  házi tej,  1,5 dl. natúr  joghurt,  méz,  őszibarack , meggy /vagy egyéb gyümölcs/. Most én befőttből készítettem.
😉
Elkészítése:Üvegtálba öntöttem  a tejet  hozzáöntöttem a joghurtot és  összekevertem.Letakarva hagytam  meleg helyen 24  óráig.   Másnap  ezt a mennyiséget két tálba  tettem 1-1  ek mézet tettem bele   és 2 db barackot  és  3 ek. meggyet simára turmixoltam   és összekevertem a joghurttal. Külön-külön  felhabosítottam ,  és ekkor tettem még 1 db barackot  és  pár szem meggyet  apró darabokra vágva a joghurthoz és óvatosan elkevertem majd hűtőbe tettem . Természetesen már megkóstoltam  nagyon finom, de gondolom ha jól lehűl még jobb  lesz!😋😋
Ui:Fantáziám már beindult hogy nyáron mennyi sok finom gyümölcsből lehet majd ilyen hűsítő italt csinálni. Ami pedig nem mellékes 150 Ft volt  1 liter házi tej aminek a feléből készítettem ezt, a másik feléből pedig kefirt amit majd mutatok!
Sok sikert és jó étvágyat hozzá!

15 megjegyzés:

gionetta írta...

Lassan nekem is ki kellene próbálni a joghurtkészítést! Nagyon egyszerűnek tűnik, ahogy leírod! :-))

Ditti írta...

Szuper vagy Éva! Ezt mindenképp ki KELL próbálnom! Köszi a receptet, várom a kefíreset is! :)

És remélem ma még időben le tudom küldeni a receptemet a tésztás fordulódra. :) Szuperjók a nyeremények, jó lenne nyerni...:)

Okki írta...

És az sem mellékes, hogy sokkal finomabb mint a bolti. :) Most ennék is egy-két kanálkát mindkét joghurtból.:)

Névtelen írta...

Szia, nagyon tetszik az ötlet, viszont van egy kérdésem: nálunk lehet kapni (csomádi) házi tejet, de mindig azt mondják, hogy feltétlenül forraljam fel, tehát pasztőrözzem, mert így nem biztonságos... ám, ha felforralom sztem már nem tudom "beoltani" a joghurttal. Mi a véleményed, nem okozhat így szalmonellát? A gyerekek miatt kérdezem...
Üdv.

Éva írta...

gionetta érdemes kipróbálni mert nagyon finom!
Ditti örülök hogy tetszik, a kefír egyszerűbb majd hozom. Várom a receptedet!
Okki nagyon finom, egy kicsikét várjál amíg jól kihűl és akkor adok kóstolót!:-)
Boszi örülök hogy tetszik. Mivel most csináltam először így annyira sok tapasztalatom nincs. Biztonság kedvéért szerintem próbáld ki csak így mint én 1/2 literrel kicsit forraljál rajta. Csináltam kefírt azt forralni kellett úgy bele az élőflórás kefírt és az megalvadt tehát azzal működött, hátha a joghurt is működni fog!

Mézeskalács írta...

Hű, de szívesen elfogadnék belőle egy kicsit. Mi is készítettün k gyerekkoromban. Árokparton szedett vadszederrel verhetetlen.:) Mai napig a számban érzem az ízét. A házi tej egy nagyon jó dolog, szerencsés aki hozzájut. Számomra iszonyatosan megdöbbentő, hogy az ismeretségi körömből, 10 emberből 9 meg sem hajlandó kóstolni a házi tejet, mondva, hogy nagyon erős, jellegzetes íze van. Úgy gondolom nagyon ijesztő, hogy most már a gyárilag agyon hígított mindenféleképpen lekezelt, semmilyen ízű tejet tekintik természetesnek az emberek, és nem hajlandók a szájukba venni azt ami egyenes úton a tehéntől származik:) Mi már egy éve nem veszünk boltból tejet, a gyerekek imádják. Sajnos Laci akitől a tejet vesszük most eladja a teheneket, mert nem tud megélni belőlük, szomorú dolog:(

Kati írta...

Éva, ez isteni, én imádom:) Nekem van gépem azzal készítem, de mindennap megeszem:)
BOSZINAK írom, én géppel készítem, de mindig fel kell forralni hozzá tejet, majd hírtelen langyosra hűteni, szerintem gép nélkül is így működik.

Wattacukor írta...

Sziasztok! Nálunk is lehet házi tejet kapni, csináltam is már belőle joghurtot és mindenképpen fel kell szerintem forralni, legalábbis én felforraltam előtte a tejet. Mert szerintem ha úgy "nyersen" teszem meleg helyre 24 órára, megalszik. Vagy nem tudom... minden esetre sikerült, úgyhogy nyugodtan fel lehet forralni :) Köszönöm a receptet, már teljesen elfelejtettem, hogy van ilyen! :)

Viki írta...

Évikém! mintha az én gondolataimat találtad volna ki. Évekkel ezelőtt már gyártottuk itthon a gyümölcsjoghurtot, de valahogy abbamaradt (az a ronda epém nem bírta). S épp a napokban beszélgettünk itthon arról, hogy újra hozzá kellene fogni, mert a férjem minden este gyümölcsjoghurtot vacsorázik, de rengeteget csalódott a boltiban az utóbbi időben. Főzéshez a kefír mindíg itthon készül. Várom a Te joghurtodat is.

Horváth Emerencia írta...

Mindenkinaek ajánlom, nagyon finom! Köszönöm Éva!

marisz57 írta...

Nagyon jó recept! Bolti joghurtból szoktam gyümölcsös joghurtot készíteni. Házilag még nem készült nálam joghurt, mert nincs mindenre idő. De készülök rá!

Névtelen írta...

A lányom nagy joghurtos!Köszönöm a receptet,Évi!

Éva írta...

Mézeskalács köszi hogy megerősíted azt hogy finom. Még eddig én csak boltit kóstoltam de ez valóban sokkal jobb. A házi tej azért csak finomabb, bár nyersen én sem iszom meg, nagymamánéknak volt tehenük még jó régen gyerekfejjel emlékszem szinte a tejen is éreztem az istálló inkább a tehén illatát. Szerencsék hogy közelbe árul egy férfi házi tejet és bizony sokan mennek hozzá tartályból méri.
Kati köszi örülök hogy ismered!
Wattacukor örülök hogy megerősíted azt hogy fellehet főzni, bár gondoltam hogy semmi gond nincs akkorsem. Legközelebb majd én is felfőzöm kicsit.Most készítettem először és nagyon pontos szerettem volna lenni a receptben így volt írva azt követtem.
Viki örülök hogy akkor ezekután már férjednek fogod tudni csinálni.Szerintem is túl híg lett most a bolti .
Horváth Emerencia már kipróbáltad? Egészségetekre!
marisz57 próbáld ki nem sok időbe telik!
Emőke remélem kislányodnak elkészíted, egészségetekre!

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszokat! Hasmarosan ki is próbálom a receptet forralással. :)
Szép napot Nektek!

Névtelen írta...

Jajj és még ha valaki nem látta volna, a joghurtokról egy érdekes cikk: http://kuruc.info/r/26/110040/

Ezért is akadt meg a szemem a házi joghurton... bár ne általánosítsunk, akadnak még jó és finom joghurtok a boltokban, csak jól meg kell nézni mit veszünk le a polcról. :)