2017. március 10., péntek

Egres szósz

Friss gyümölcsből az igazi de  fagyasztottból is igen finom. Egres, pöszméte vagy ahogy mifelénk hívják büszke  többen többféle módon készítik szósznak, én  maradok a hagyományos változatnál ahogy általában a gyümölcsmártásokat szoktam készíteni !
                                                                                   
Hozzávalók: 30 dkg fagyasztott egres, 3 evőkanál cukor, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, darabka citromhéj.
                                                                                   🌺
Elkészítése: Fagyasztott állapotában a gyümölcsöt edénybe tettem annyi vizet öntöttem rá ami éppen ellepte, cukrot, citromhéjat dobtam bele és elkezdtem főzni. /Kisebb darab almát is tettem most bele amit előtte megpucoltam és feldaraboltam./ Mikor már főtt az egres akkor tettem hozzá az almát, kikevertem a tejfölt a liszttel  és besűrítettem vele   mikor felforrt akkor  már vettem is le a tűzhelyről  ezután  jól kihűtöttem. Nagyon finom ! Nem édes , húsok mellé vagy bármilyen húspótló mellé ez a legjobb !
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Lívia írta...

Nagyon szeretjük a piszkeszószt vagy mártást. Az a baj, hogy amikor a szezonja van, akkor is keveset lehet látni az egrest, de ha látok, akkor két kilót is veszek belőle, aztán a mélyhűtőbe teszem. Nagyon finom kánikulában lehűtve húsok mellé vagy bundás kenyérrel. Hozzád hasonlóan készítem csak alma nélkül.

Éva írta...

Lívia gyerekként kertből akkor szedtem mikor akartam azt volt jó. Ritkán találok zöldségesben nyáron, most megkívántam és boltban vettem fagyasztottat. Almát nem szoktam én sem tenni bele de gondoltam ezzel is szaporítom:-)) Köszi hogy meglátogattál!

Lívia írta...

Évikém én mindennap meglátogatlak, csak nem szoktam írni, mert nem vagyok édesszájú és így nem nagyon tudok mit írni, ha süteményt látok. Persze én is szeretek egy jó pár édeset, de ezek nem sütemények pl. palacsinta, stíriai metélt, vargabéles, pohárkrémek, gyümölcsös piték, lepények, rakott tészta, kelt lekváros kifli, bukta, jöhet a kókuszos is minden változatban, lekváros linzerek stb. Gyerekként sem voltam édesszájú, mert az anyukám és nagymamám sem készített habos-babos tortákat csak inkább kelteket pl. bejgli, bukta, fánk, vagy zserbó, linzerek, piték és hasonlók, vagy esetleg gyümölcsös tortát.
Persze mindig megnézem amit beteszel, el is olvasom.