2013. április 2., kedd

Vajas croissan

Többféle receptet találtam  a neten  végül ezen az oldalon találtat próbáltam ki   desszert.eu !
                                                                             

Hozzávalók:  35 dkg. liszt, 2,5 dkg. élesztő, 1 dl tej, 0,75 dkg. joghurt, mk. só, 1 ek. cukor, 1 db tojás.+  5 dkg. vaj  és 1 tojás a tészta lekenéséhez. /reszelt sajt /
Elkészítése:  Az élesztőt kevés langyos tejben pici cukorral megfuttattam, majd a liszthez tettem a többi hozzávalóval együtt és alaposan bedagasztottam. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután átgyúrtam a tésztát és 8 részre  szedtem . Egyenként  a tésztát kinyújtottam (kb. 18 cm átm.) majd megolvasztottam a vajat  és a tésztát  egymásra pakoltam úgy hogy egy tészta megkentem  rá a következő megkentem..  a nyolcadik tésztát nem kel megkenni. A hűtőbe tettem 2 órára.  Az idő letelte után a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam  és 8 felé felcikkeztem .  Egyenként még kicsit lehet rajta nyújtani  majd a szélesebb végéről feltekertem  tepsibe pakoltam kicsit hagytam pihenni kb. 20' , megkentem tojással és megszórtam sajttal.  Előmelegített sütőban 200 fokon 25' sütöttem.
Ui: Ezt a tekerési technikát Limaránál láttam először most gyakorlatban próbáltam ki!

12 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon fincsi lehet, és biztosan jó könnyed, réteges ezzel a formázással készítve! :)

Adél írta...

Éva, gyönyörűek lettek, ügyes vagy nagyon!!

Györgyi írta...

Sajnos nem írtad le, hogyan ízlett neked a végeredmény:( Én úgy sejtem, hogy nagyon finom lehetett. Évek óta halogatom a sütését, mert macerásnak találom, de egyszer rászánom magam:)

Timi írta...

Az 5 dkg vajat használtad a kenéshez? Nem volt túl kevés?

Éva írta...

Hankka köszi, nagyon finom én általában csak simán feltekertem a tésztákat akár kiflinek vagy bármilyen sütinek.Így talán lazább is tészta.
Aleda köszönöm!
janka kovács elnézést hogy nem írtam egy kicsit vártam hogy kihűljön, nem sokáig csak kicsit:-)) Nagyon-nagyon finom kivül ropogós belül puha. Tudod olyan amit szétlehet szedni réteges.Próbáld ki annyira nem macerás közben csinálhatsz mást: addig még keleszted vagy a hűtőben várakozik:-))
Timi az 5 dkg olvasztott vaj a lapok kenéséhez elég volt. Ez a lap nem nagy,csak kb. 18 cm átmérőjü.

Seffer Lilla írta...

Nagyon szuper, finom lehet!

Nagymamis írta...

Jó ötlet.....én is kipróbálom! Olyan jó, hogy nálad mindig találok valami finomságot amivel inspirálsz.......csak ha így folytatom lecserélhetem a ruhatáramat.

marisz57 írta...

Jól néznek ki a kiflijeid, mi is imádjuk a croissant, már elég rég sütöttem, jó hogy eszembe juttattad!

HajniZoli írta...

Szépek lettek és biztosan finomak is. Ezt a tekerést kipróbálom:-)

Márti írta...

Nagyon szépek! ezt a technikát én is megjegyzem.

Okki írta...

Nagyon szépek lettek, ügyes vagy! :)
A férjem már nagyon rég "eszi a fejem", hogy ő ilyen vajas croissant-ot szeretne, ha készítenék, csak az az igazság, hogy egy kicsit tartok a sok lap nyújtásától. Azt hiszem meggyőztél, és hamarosan én is elkészítem. :)

Éva írta...

Csilla Andi köszönöm nagyon finom!
Nagymamis örülök hogy ihletet kapsz, érdemes kipróbálnod! Nem hiszem hogy annyira kalóriadús lenne hogy még a ruhatáradat is kikéne cserélned?:-)
marisz57 köszönöm, annak én örülök ha eszedbe juttattam !
HajniZoli köszönöm,nagyon finom! Érdemes kipróbálni!
Márti köszönöm!
Okki köszi! Ne mondjad már hogy ez neked gond lenne, az aki olyan bonyolúlt dolgokat megtud sütni annak gyerekjáték ez !:-)