2013. június 30., vasárnap

Mákos-meggyes morzsatorta🍒

                                                                               
Hozzávalók:tésztához: 40 dkg. liszt, /lehet fele rétesliszt/, 1 mk.sütőpor, késhegynyi só, késhegynyi fahéj, 20 dkg. porcukor, 20 dkg. margarin, 2 tojássárgája,forma kikenéséhez: margarin, a töltelékhez:2 tojásfehérje, 6-8 ek. kristálycukor, 20 dkg. őrölt mák, maréknyi mazsola, 80 dkg. magozott meggy/lehet fagyasztott vagy befőtt is/, 1 mk. őrölt fahéj.
🍒
Elkészítése:  A tésztához a lisztet a sütőporral, sóval, fahéjjal és a porcukorral összeforgattam. A hideg margarinnal és a tojássárgájával elmorzsoltam. 23 cm. átmérőjű kapcsos tortaformát margarinnal kikentem és a morzsalékos tészta felét egyenletesen beleszórtam egy kicsit belenyomkodtam. A töltelékhez a tojásfehérjét felvertem kemény habbá közben 4-5 ek. cukrot is hozzáadtam. A mákot és a mazsolát óvatosan beleforgattam majd a tésztára simítottam. A maradék tészta felét a mákra szórtam majd  a lecsöpögtetett meggyet a maradék cukorral és a fahéjjal elkevertem és a tésztára  egyenletesen rápakoltam . A maradék tésztát a meggy tetejére szórtam. Előmelegített sütőben 180 fokon 50' sütöttem. 
Ui: A meggyes keverékhez tettem lereszelt babapiskótát /vagy lehet háztartási kekszmorzsát./
Jó étvágyat!

Fagyasztott zöldség

                                                                               
Semmit nem hagyok hogy tönkremenjen. Nekem minden zöldséget zöldségesben kell megvennem vagy boltban. Az előre becsomagolt  zöldségeknél általában mindig marad meg valami vagy a répa több mint a zöldség, vagy fordítva. A meleg száraz időben nagyon hamar tönkremenne bárhogyan is tárolom. Ezért már jó ideje hogy azt a megoldást találtam ki hogy minden zöldséget megpucolok amit megveszek, majd amit nem használok el  rögtön azt feldarabolom   vagy apróra /ami zöldséglevesbe,lebbencslevesbe  jó/, vagy  hosszúkásra / ami akár krumplilevesbe vagy gulyáslevesbe jó/. Amit eddig kitapasztaltam hogy felhasználásakor  nem kell kiengedni hanem fagyott állapotában lehet akár dinsztelni vagy éppen a forrásban lévő vízbe tenni.  Ezeket a zöldségeket kis zacskóba kiporciózom és bármikor használhatom.
                                                                             

2013. június 29., szombat

Töltött karalábé ismét

                                                                               
 
Blogomban már szerepel itt. most kevesebb mennyiségből  készítettem mivel férjuram nem kedveli, neki  fasírtot készítettem petrezselymes krumplival. ( 1/2 kg. darált húsból készítettem  a kétféle  fogást!)
Hozzávalók:  2 db karalábé,  25 dkg. darált hús,  kb. 3 dkg. rizs, 1 db tojás, kisebb vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj, 1,5 dl tejföl, 1 ek. liszt, petrezselyem .
🌸
Elkészítése:   A karalábét megpucoltam majd kettévágtam és a közepét kikanalaztam. Kevés olajon kicsit megpirítottam a rizst felöntöttem kevés vízzel és lefedve hagytam kicsit hogy a szemek duzzadjanak. A hagymát apróra fölvágtam. Lábasba megforrósítottam az olajat amire rápakoltam a kikapart karalábé forgácsot sóztam majd rátettem az üreges karalábét és megtöltöttem a (darált hús, rizs, vöröshagyma, só, őrölt bors, tojás ) keverékével. Felöntöttem annyi vízzel ami kb. a karalábé feléig ért és lefedve hagytam hogy  megpuhuljon a karalábé. A tejfölt elkevertem a liszttel és ráöntve a karalábéra kevés összevágott petrezselyemmel készre főztem . Tálalásnál még szórtam rá friss petrezselymet.
Ui:  a húsnak a másik feléből 1 db zsömle, 1 tojás, + a többi fasírthoz való  fűszerekből nagyon finom fasírtot készítettem. Így mindketten  finomat  ebédeltünk és bármilyen hihetetlen ez az ételmennyiség nekünk két napra elég lesz! 
Jó étvágyat kívánok !

2013. június 28., péntek

Fűszerkeverékek/házilag/

                                                                           
1.Magyaros fűszerkeverék:   
                      1,5 ek. köménymag/összetörve/,
                       2  tk. kakukkfű,
                       2  tk. szárított petrezselyem,
                       1-1 ek. pirospaprika-csípős paprika,
                        1 mk. őrölt bors. 
 Használatakor még 1 cikk fokhagymát  reszelek a fűszer keverékhez . 
                                                                             ***
2.Csirkéhez fűszerkeverék:/pörkölthöz
                         1 ek. só,
                         2 ek. szárított kakukkfű,
                         2 ek. pirospaprika,
                         1 ek. őrölt bors,
                         1 tk. őrölt gyömbér,
                         1 mk.szárított bazsalikom,
                         1 mk.szárított oregánó
Használatakor + még kevés mustárt teszek a fűszerhez.
                                                                         ***
3. Olasz fűszerkeverék: 
                          2 ek. szárított bazsalikom,
                          2 ek. szárított majoránna,
                          1 ek. oregánó
                          1 ek. rozmaring,
                          1 ek. pirospaprika.
Használatakor + 1 cikk fokhagymát teszek a keverékhez.
                                                                          ***
4.Sertéshez való fűszer keverékhez: A magyaros fűszerkeverék+ 1 tk. zsálya és vöröshagyma.
                                                                         ***
A fűszereket összevegyítve zárható üvegekben tartom. Akár  étel ízesítésére vagy hús beszórására esetleg ahogy még szoktam 1-2 ek. olajban elkeverem a fűszert és ezzel kenem be a  sütésre szánt húst. Az olasz fűszerkeverék pld. nagyon finom tésztára való szószokhoz, de mindhárom  fűszer keveréket jól lehet használni csirkéből készült  bármilyen  étel  ízesítésére!Az adagolás természetesen függ a felhasználandó mennyiségtől. Ha nem pácnak , csak ételízesítésre használom több alkalomra elég ez a mennyiség!
( A fűszer keveréket  régebben interneten találtam!)
                                                               *****
5. Hal sütéséhez fűszer keverék:  Bazsalikom,
                                                        tárkony,
                                                        pirospaprika,
                                                        őrölt bors, só
                                                       + fokhagyma/ ez frissen lereszelve/
                                                                     
                                                                               **
   6. Sült krumplihoz fűszer keverékem: só,
                                                            bazsalikom,
                                                            oregánó
                                                            kakukkfű
                                                            majoránna
                                                            pirospaprika
                                                            őrölt bors 
                                                                               


                                                                    ******    
7. Sült csirkéhez fűszerkeverék/ I:1 tk. rozmaring
                                                      1 ek gyömbérpor
                                                      1 ek köménymag
                                                      2 ek fűszerpaprika
                                                      1 tk chilipor
                                                      1 ek őrölt bors
                                                      1 ek koriander
                                                      Az egészet mozsártörőben összetörjük/Nekem egy régi               kávédarálóm van amit erre a célra használok! Amikor használom a fűszer keveréket  csak akkor szoktam 1 gerezd fokhagymát lereszelve  hozzákeverni és a sót  is !
                                                                             
                                                                           ***
8.Pizzához fűszerkeverék:
                                                   1-1 tk.  édes paprika
                                                          csípős paprika
                                                          majoránna
                                                          bazsalikom
                                                          kakukkfű
                                                          zsálya
                                                          só
                                                          oregánó  + fokhagyma frissen reszelve
                                                                              
                                                                              **
9.Mexicói fűszerkeverék:                 / Teáskanállal mérten egységesen mindenből/
                                                                 oregánó
                                                                 fekete bors
                                                                 chilipor
                                                                 kömény
                                                                 pirospaprika
                                                                 koriander
                                                                 fokhagyma granulátum
                                                                 + használatkor zeller
                                                              /feketebors-kömény-koriander törve vagy darálva + hozzá a többi/
                                                                          
                                                                         ****
10.Ismét bővült  fűszer keverékeim száma ez pedig a Bolognai  fűszer keverékem:
 1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mk. szárított petrezselyem
1 mk. bazsalikom
1 mk. őrölt rozmaring
1 mk. őrölt bors
1 mk. fokhagyma granulátum
fél-fél  mk. koriander és szegfűszeg összetörve
A felsorolt fűszereket egy  kis üvegbe tettem !
+használatkor vöröshagyma kevés zeller és só
valamint paradicsompüré vagy paradicsomlé
Kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát felöntöm paradicsomlével 1-2 teáskanállal teszek a fűszerkeverékből hozzá zellert és sót teszek még  és felöntöm annyi folyadékkal hogy kb. 3 dl legyen ezt öntöm a párolt darált húsra!  Sok sikert hozzá !
                                                                      *****
11.Kínai öt fűszer keverék :
                                                                             
                 

szegfűszeg
csillagánizs/ helyette kardamom
fahéj
szecsuáni bors/helyette:fekete bors-gyömbér keveréke
édeskömény
A fűszereket egyenlő arányban öntöttem egy üvegbe.(természetesen ami darabos azt előtte összetörtem) Amiket helyettesítettem és amivel azt az interneten olvastam!
                                                                        *****
12.Provence-i fűszersó:                                           

Hozzávalók:
10 dkg tengeri só
1-1 evőkanál majoránna, bazsalikom, rozmaring
fél evőkanál szárított kakukkfű
1 teáskanál őrölt ánizs
Felhasználható:szárnyasokhoz, halakhoz, sült zöldségekhez !
                                                                             ***
13. Libához fűszerkeverék:                              
Hozzávalók:
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál  őrölt fűszerkömény
1/2 teáskanál  rozmaring
*
*Az összekevert mennyiségből alkalmanként 1 teáskanálnyit használok! Ezt a keveréket én állítottam össze ami nagyon finom ízt adott a húsnak! 
                                                                        ***
14.Curry fűszerkeverék                                    
 
Hozzávalók:
koriander
római kömény
édes kömény
fahéj
szegfűszeg
bors
gyömbér
kardamom 
*
A hozzávalókat ami nem volt őrölt összetörtem.A   fahéj -gyömbér - kardamom 1/2  teáskanállal , a többi fűszerből 1 teáskanállal tettem  és  összekevertem a fűszereket ./Akinek van kurkuma azt is tehet hozzá!/ Ebből a keverékből  alkalmanként 1/2- 1 teáskanállal használok!
                                                                                   ***  
15. Mézeskalács fűszerkeverék  
                                                                                   
                                                                            Hozzávalók:
1 tk.kardamom
1 tk. koriander
1 tk. ánizs
1 tk.édeskömény
1tk.szegfűszeg
1 tk. őrölt fahéj
1 db csillagánizs/ezt kihagytam
2-3 szegfűbors
1 tk.gyömbérpor
1csipet őrölt szerecsendió
*
A hozzávalókat ami szemes volt régi kávédarálóval  megdaráltam és a többi  őrölt hozzávalókkal összekevertem .Csillagánizst most nem tudtam beszerezni de ha sikerül pótlólag belekeverem.
                                                                             ***  
16.   Házi vaníliás cukor  
Hozzávalók:15-20 dkg kristálycukor, 1 db  vaníliarúd. A kimért cukrot kis tálkába tettem a vaníliarudat felvágtam kikapartam a magot és a cukorral összemorzsoltam . A maradék vaníliarudat feldaraboltam azt is belevegyítettem a cukorba és hűvös helyre tettem. Két hétig  hagyom néha felrázom kicsit  ezután a nagyobb darabokat kiszedem és mákdarálón ledarálom.(A képen látottat most kevertem be ) 
🌼  
17. Házilag  fűszeres zsemlemorzsa  
Hozzávalók  a keverékhez itt megtalálható !
🌼🌼   
18. Sült csirkéhez fűszerkeverék/II.:/nem olyan régen teszteltem le és igen finom/
Hozzávalók: 1 ek. őrölt rozmaring, 1 evőkanál kakukkfű, 1 ek. szárított petrezselyem, 1 tk. őrölt mustármag, 1 tk. édes paprika, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. őrölt kömény, 1 tk. só, használatkor hozzátenni 1 tk reszelt fokhagymát.  Az egészet kis üvegbe tettem összekevertem használatakor olajjal a megfelelő mennyiséget kikeverem és a húsra kenem.
🌼    
19.Grill fűszerkeverék: 

Hozzávalók:     1 tk. só, 1 kk.koriandermag, 1,5 kk.őrölt  fekete bors, 0,5 kk őrölt kömény ,0,5 kk. mustármag, 1 kk.chili paprika, 1 kk. fűszerpaprika, 0,5-0,5  kk szárított rozmaring-bazsalikom-majoránna. Tálba  pakoltam, ami darabos volt  előtte összetörtem és elkevertem. Használatkor lehet hozzá fokhagymát és vöröshagymát  reszelve vagy apróra vágva vegyíteni:)
🌼 
20. Brassói fűszerkeverék 
Hozzávalók: 1,5 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál füstölt őrölt fűszerpaprika .( Kis üvegbe összekeverve ez a mennyiség kb. 3 -4 alkalomra elég)
🌼
 21. Olasz fűszerkeverék 

 
Hozzávalók: 2 teáskanál bazsalikom, 1-1  teáskanál oregano, kakukkfű, petrezselyem, 1-1 mokkáskanál őrölt rozmaring és csípős paprika (fűszerek nálam mind szárított volt)  összekeverve.
🌼

2013. június 26., szerda

Rántott tök mexicói salátával

                                                                           
Hétvégén vettem  egy  tököt, aminek nagyobb részéből főzeléket csináltam pár karikát viszont kirántottam.
Hozzávaló: tök, só, liszt, tojás, prézli, olaj a sütéshez.20 dkg. mexicói zöldségkeverék: majonéz, mustár, tejföl, bors./mennyiség ízlés szerint/ 
🌸
Elkészítése: Töknek a keskenyebb végéből levágtam  egy darabkát megpucoltam és felkarikáztam/ez még annyira gyenge hogy a magokat nem is szedtem ki belőle/. Tányérra pakoltam kicsit sóval megszórtam. A karikákat először lisztbe majd felvert tojásba és végül prézliben megforgattam majd forró olajban kisütöttem
A zöldségkeveréket feltettem főni kevés ételízesítővel. Mikor készre főtt leszűrtem majd mikor  teljesen kihűlt akkor kevertem hozzá az előzőleg kikevert(majonéz kevés mustár  és őrölt bors jól kikeverve és hozzá 2-3 ek. tejföl) . Ez a  majonézes zöldséges  saláta jól lehűtve  nagyon finom !
Ui: ez a zöldségkeverék helyettesíthető: sárgarépa kockára vágva, zöldborsó, és kukorica keverékével is. Mivel most éppen volt  megmaradt zöldségkeverékem így azt használtam fel. 
Jó étvágyat kívánok !

2013. június 25., kedd

Blogok hatásai ...

a mindennapi életben rám legalábbis nagyon hatnak!  Szerintem tapasztaltátok már azt mikor  valakinél valami finomságot megláttok és akkor egyből megkívánjátok és azon jár az eszetek hogy de jó lenne azt megsütni?  Ha nem is pont  azt de legalábbis ahhoz hasonlót. Ezzel én általában mindig így vagyok. Elég sok  édességet meg is sütöttem még ha talán kisebb  mennyiségben vagy mint már írtam erről hogy elkészítem aztán mélyhűtőben landol  a sütemény nagyobbik része  amit a gyerekeim amikor jönnek szívesen eltüntetnek. De mivel szeretem az édességet azért ha sütök akkor nassolok is belőle." Egy szó mint száz"  Évike itthoni mérlege kicsivel többet mutat  mint kb. 1/2 éve!:-) De vannak olyan blogok is szerencsére  és szoktam  őket olvasni ahol viszont elgondolkodtató példák vannak  arra   hogyan lehet megszabadulni  vagy legalábbis csökkenteni  a súlyunkat. Nem őket szeretném utánozni, de mindenképpen elgondolkodtam  a témán és mivel már régebben  sikeresen megszabadultam pár kg. fölöslegtől így agyban egyből eldöntöttem hogy ismét ezt a módszert fogom csinálni.Ami a fontos első lépcső, nálam legalábbis hogy  eldöntöttem ! Nem karcsú szeretnék  lenni ( bár az sem lenne rossz, de ez már hiú ábránd) csak talán pár kg.-tol  ha megszabadulnék  már az is jó lenne!Két hete kezdtem el. Édességet  mellőzöm , kenyeret nem eszem.Azt már régóta  bevezettem hogy este 6 után már semmit nem eszem.
Ebből következik hogy  kevesebb édes süteményt fogok az elkövetkezendő időben  kipróbálni. Marad a  sóvárgás a finom sütemények láttán ha bloglátogatóba megyek.
Számomra  ez volt most a blogok  mellékhatása ami remélem  egészségemre  fog válni!:)
                                                                          


2013. június 24., hétfő

2013. június 23., vasárnap

Lányom szülinapi tortája

                                                                               
Hozzávaló:diós piskótalap,  krém: 1/2 csomag vaníliapuding, 3 dl tej, 15 dkg. étcsokoládé, 5 dkg. cukor, 20 dkg. margarin.(Ezért a krémért köszönet Haninak), házilag  készített fondant,  fondant alá kent  krém:15 dkg. margarin 25 dkg. porcukor, pár csepp vanília aroma, egyéb cukordíszek.
Elkészítése: a piskótalapot külön bejegyzésben beírtam mert nagyon finom. A fondant már pár nappal előtte összeállítottam hűtőben tároltam.  A krémhez: 2,5 dl tejet feltettem főni a cukorral a maradék tejet elkevertem a pudinggal majd besűrítettem  elkészítettem a pudingot.  Levettem a tűzhelyről és a felkockázott étcsokit a forró pudingba téve állandóan keverve felolvasztottam majd lehűtöttem . A margarint kikevertem  majd a pudinggal összekevertem  A tortalapot  mikor kihűlt kettévágtam és ezzel a krémmel töltöttem meg. A torta külső borításához  kikevertem a margarint a porcukorral és az aromával  és ezzel megkentem és hűtőbe pakoltam . Másnap a  kinyújtott fondant-al  beborítottam  a tortát ezután következhetett a díszítés. A számot is fondant-ból vágtam ki majd  kissé vizes ecsettel bekentem és úgy pakoltam rá a virágokat.A tortára tett díszítés alá is kellett pici vizes ecsettel kenni.Már  többször  készítettem fondant de most  kipróbáltam mert több helyen olvastam hogy kicsit lehet színtelen mandula aromát tenni bele és valóban nagyon jó lett. 
Ui:Nagyon ízlett mindenkinek ez a torta és a másik is  amit kisebbik lányom párjának  készítettem. Az egyszerű gyümölcstorta eperrel díszítve !

Diós piskóta /tortalap/


Annyira jó tortalap receptet találtam  itthogy muszáj voltam veletek ezt megosztani így csak külön bejegyzésben is. Általában én eddig mindig a lúdláb tésztáját használtam bármilyen tortát készítettem , de ezek után biztos hogy ezt a fajta alapot is gyakran fogom sütni.Nagyon finom !
                                                                         
Hozzávalók: 4 db tojás, 30 dkg. cukor, 20 dkg. liszt, 1 cs. sütőpor, 10 dkg. darált dió, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 10 ek. víz.
Elkészítése:  A tojás  fehérjét kevés citromlével  kezdtem felverni majd apránként tettem hozzá a cukrot  folyamatosan vertem habbá majd egyenként tettem bele a tojás sárgáját  és  a maradék citromlével elkevert vizet.Végül  óvatosan apránként beleszitáltam a sütőporral dióval és citromhéjjal elkevert lisztet  ekkor a masszát már csak fakanállal kevertem.Tortaformának az aljára papírt tettem és a masszát beleöntöttem.. Előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem majd tűpróbával megnéztem .Formában hagytam kihűlni.
/ 24 cm a torta formám a sütemény 4,5 cm.magas  lett/ Majd hozom a tortát is!

2013. június 21., péntek

Kellemes hétvégi hűsölést kívánok minden kedves látogatómnak!

                                                                               

2013. június 20., csütörtök

Születésnaposunk!

Nagyobbik lányomnak ma  van a születésnapja! Nőknél nem illik elárulni hogy hanyadik is? A tortákat később  majd megmutatom!  Hétvégén összevont  ünneplésünk  lesz mivel kisebbik lányom párjának is a hónap elején volt a születésnapja és a hónap végén lesz a névnapja  ezért  együtt tartjuk ünnepeinket  !
Olyan érdekes számomra már  sokszor megjegyeztem  a családomnak  hogy mikor gyerekeimnek születésnapja közeleg előtte már napokkal minden felidéződik  ennyi év távlatából is szinte újra élem azt a bizonyos napot!
ADRIENN  ISTEN ÉLTESSEN  NAGYON SOKÁIG ! 
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT  KÍVÁNUNK SOK SZERETETTEL ! 
Váljon valóra minden  álmod amit oly  nagyon szeretnél!! 
                                                                           

2013. június 19., szerda

Ananász befőtt/tökből/

                                                                               
Felhívom a figyelmeteket ebben az évben is erre a finomságra ! Aki teheti esetleg kertjében terem  vagy jó zsenge tököt tud venni próbálja ki mert nagyon finom! Receptemet  megtaláljátok itt.

2013. június 18., kedd

Tejfölös nyerslecsó hamis fasírttal

                                                                               
Ebben a hőségben nehéz ételt egyáltalán nem kíván az ember. Mai ebédünkben ezt találtam ki  ami nagyon finom így együtt. A hamis fasírt és a nyerslecsóm  is már szerepel a blogomon így nem írom le most. 
Jó étvágyat kívánok !

2013. június 16., vasárnap

Egytojásos minitorta rózsával SAD.16.fordulójára

 Süni süti blogtulaja Süni a mostani forduló háziasszonya aki "rózsás kedvében" találta ki a mostani forduló témáját!
                                                                                 
Hozzávaló a tésztához:5 dkg. margarin, 1 ek. méz, 1 db tojás, 1/2 bögre cukor, 1 ek. kakaópor, 1 bögre liszt, 1 tk. sütőpor, pár csepp vanília kivonat, 3/4 bögre tej , 1 tk. szódabikarbóna.Töltelék:szederlekvár, Díszítés: házilag készített fondantból rózsa 
Elkészítése: A margarint és a mézet meglangyosítottam majd a tojást és cukrot hozzátéve jól kikevertem felhabosítottam.  A lisztet, kakaóport és a sütőport összekevertem  és a tojásos masszához tettem majd a tejben elkevert szódabikarbónás keveréket is hozzátéve  az egészet jól kikevertem. A formát/18 cm átm.tortaforma/ margarinnal kikentem és az aljára papírt téve a masszát beleöntöttem . Előmelegített sütőben 200 fokon 35' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből a tésztát hagytam a formában még 10' a formából kivéve  a papírt az aljáról lehúztam és hagytam teljesen kihűlni. Ezután kettévágtam megkentem lekvárral  és a tetejét  díszítettem a marcipán rózsákkal. A figurák alá kevés tejszínt elkevertem a lekvárral abba helyeztem a rózsákat.
Ui:   A  tésztáért köszönet Bors &Peppernek  még régebben tőle mentettem le ezt a receptet ! Nagyon finom!

2013. június 15., szombat

Meggyes lepény/bögrés🍒

                                                                       
Hozzávalók:(blogomban már szerepel de leírom), 2 bögre liszt, 1 bögre kristálycukor, 1 bögre tej, 10-12 dkg. zsír, 2 db. tojás, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliacukor. 1/2 kg. meggy.( 2,5 dl. a bögrém) 
🍒
Elkészítése:  Meggyet kimagoztam szűrőkanálba tettem hogy csepegjen le még a tészta elkészül.  A tojás sárgáját a kétféle cukorral és a zsírral kicsit kikavartam majd a többi hozzávalókkal együtt  összekavartam és végül a tojás fehérjét habnak felverve óvatosan belekevertem. Tepsit zsírral kikentem liszttel beszórtam és ebbe öntöttem a tésztát  a tetejére szórtam a meggyet./nyomkodni a tésztába nem kell /. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' . Mikor kihűlt a tészta akkor szórtam meg porcukorral.
/Tepsim mérete amiben sütöttem: 32x22 cm./
Jó étvágyat!

2013. június 14., péntek

Ribizli fagyi házilag

                                                                             
Hozzávalók:   20 dkg. tisztított ribizli/ a szárát a ribizlinek villa segítségével szoktam lehúzni/, 2 ek. porcukor, 1 dl tejszín.  Eperfagyit már készítettem  az is nagyon finom ! 
🌞
Elkészítése: A letisztított ribizlire tettem a porcukrot kicsit elkevertem és a mélyhűtőbe  pakoltam egy zárt dobozba( 2-3 órára) de legjobb egy éjszakára. Másnap mixerbe tettem ráöntöttem a tejszínt és  pépesítettem. Akár rögtön lehet fogyasztani!😋
Ui: Ezeket a finom gyümölcsös fagylaltokat legjobb csak tejszín nélkül kevés egészben hagyott gyümölcsöt rászórva kanalazni!
Jó étvágyat kívánok !

2013. június 13., csütörtök

Csokis banánkrém

                                                                               
Hozzávalók: 2-3 pohárra való amit leírok: 5 dkg. étcsoki, 1 db banán, 1 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín. 
🌸
Elkészítése:  Feldaraboltam a banánt  turmixba tettem a joghurttal és tejszínnel együtt . A csokoládét felolvasztottam és s turmixos keverékbe belecsurgattam  . Ezután poharakba töltöttem  tetejére tejszínt és csokiforgácsot tettem és hűtőbe pihentettem kis ideig:)
Kellemes kanalazgatást kívánok !

Bazsalikomos,vegyes zöldséges masnitészta

                                                                               
Hozzávalók:  20 dkg. házi masnitészta,  1 fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 ek. olaj, 20 dkg. vegyes zöldség ( ami nekem most mexicói zöldségkeverék volt), fűszerek: ízlés szerint őrölt bors, só, oregánó , bazsalikom, csípős paprika,  1,5 dl paradicsomlé. 
🌺
Elkészítése:  Az olajat felforrósítottam majd a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát  kicsit dinszteltem ezután tettem hozzá a zöldségkeveréket ezzel is pároltam . Megfűszereztem felöntöttem paradicsomlével  egész kevés kb. 1/2 dl vizet öntöttem még hozzá és készre főztem. A tésztát a szokott módon kifőztem  tálalásnál a szósz tetejére kevés sajtot reszeltem. 
Jó étvágyat kívánok !