2021. október 7., csütörtök

Sárgarépalekvár /házilag

Nem szándékoztam az idén különleges lekvárok tesztelésére de úgy adódott hogy a kedves szomszédasszonyomnál bőséges termés volt sárgarépából  így jutott nekem is . Mélyhűtőbe bepakoltam pár zacskó vegyes zöldséget de  megmaradt kb. 1 kg sárgarépa. Azért hogy hasznosan felhasználjam nézelődtem  a "nagy világban"   mit lehetne  készíteni belőle ? Végül  ezt választottam 😊


Hozzávalók és elkészítése: 1 kg sárgarépa, 30 dkg cukor, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk őrölt gyömbér, 2 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja, fél csomag vaníliás cukor.. Sárgarépát megpucoltam felkarikáztam és annyi vizet öntöttem rá ami jól ellepte feltettem főni. Mikor már puha volt akkor leturmixoltam  rátettem a többi hozzávalókat  összekevertem és  visszatettem a tűzhelyre. Kb. 20'-ig főztem közben kevertem csipetnyi Na-benzoátot  kevertem bele és levettem a tűzhelyről . Kis üvegekbe pakoltam  hagytam hűlni. Közben azért kíváncsi voltam az ízére kóstolgattam finom😋

Téli napokra !

5 megjegyzés:

Katalin írta...

Ó, micsoda különlegességet készítettél, még nem ettem ilyet, de nem is hallottam róla. Szívesen megkóstolnám, biztos finom, ha neked ízlik. A sárgarépa íz nem is érződik rajta?

Éva írta...

Katalin eddig még én sem ettem de finom és így legalább felhasználtam a sárgarépát. Kicsit érződik de elnyomja a fahéj és citrom íze nekem legalábbis. A lányaim biztos egyből megérzik mert nem szeretik a sárgarépát de nem egy nagy mennyiség majd elfogy lassan mikor már nem lesz más:)

teller-cake írta...

Nagyon különleges, milyen formában tervezed felhasználni?

leda írta...

Igazán különleges lehet ez a lekvár. Cukkiniből főztem már, az mindenkinek ízlett, de persze nem mondtam rögtön, hogy miből készült. Akkor nem biztos, hogy ugyanolyan lelkesen ették volna. :)

Éva írta...

teller-cake én most krokettel ettem, nem nagy mennyiség szerintem most a legkisebbik üveg ki is ürül:)
leda cukkinit is hallottam már sőt a szomszédom most zöld paradicsomból készített lekvárt hozott belőle és nagyon finom. Úgy gondoltam én is hogy először nem árulom el hogy miből készült:)