2017. szeptember 13., szerda

Ajvár házilag /téli napokra

Pár évvel ezelőtt már  készítettem  akkor is ízlett a családnak. Most  eddig kimaradt de ezt gyorsan pótoltam mivel  megláttam Máginál !  Hasonló a két recept mégis kicsit más.
                                                                             
Hozzávalók:  1 kg kápia paprika, 1/2 kg padlizsán, kevés olaj, 6 db nagyobb gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, csípős paprika, 1 teáskanál almaecet.
Elkészítése: Paprikát padlizsánt kicsit áttöröltem és sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe raktam/padlizsánt kettévágva/. Sütőben addig sütöttem még fekete foltok lettek a paprikán közben megforgattam. Kivettem a sütőből hideg vízbe mártottam  és héjukat lehúztam paprikánál nagyobb mennyiségben magját is kiszedtem de ha marad kicsi benne az sem baj. Padlizsán húsát kikapartam. Kevés olajat forrósítottam amibe a megtisztított és feldarabolt fokhagymát  dinszteltem majd a paprika és padlizsán húsát is hozzátéve  összekevertem és hagytam kicsit főni. Közben megszórtam sóval őrölt borssal és csípős paprikával. Kb. 20' főztem mikor levettem a tűzhelyről és összeturmixoltam ezután visszatettem még kb. 25' főztem ekkor tettem bele az almaecetet.  Tűzhelyről levéve  kisebb előkészített üvegekbe kanalaztam amit fóliával és csavaros tetővel zártam le. 5' fejre állítás után visszafordítva letakarva konyharuhával hagytam másnapig dunsztba. Ezután "öltöztettem" és tettem a téli szálláshelyükre:)
Téli napokra !

3 megjegyzés:

Ani írta...

Jaj, de guszták!

Gabriella írta...

Ez valami hasonló a zakuszkához... A zakuszkát imádom! Igaz, az is őszi recept, de tavalyról volt maradva, így egész nyáron azt ettem pirítós kenyérre kenve. :)

Éva írta...

Ani köszi!
Gabriella hasonló de talán a zakuszkában több zöldség van. Ilyen ajvárt mikor előzőleg csináltam még tésztára is tettem és finom volt!Köszi!