2013. december 19., csütörtök

Diós-mákos bejglitorta

Azért még ezt ünnepek előtt megmutatom ! Hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez!
                                                                           

Hozzávalók: tésztához: 33 dkg. liszt, 15 dkg. margarin, 7,5 dkg. tej, 1 tojássárgája, 4 dkg. porcukor, 1 dkg. élesztő, citrom héja reszelve, 1 cs. vaníliás cukor.diós töltelékhez:  20 dkg. darált dió, 8 dkg. kristálycukor, 1 ek. méz, 0,6 dl. tej, 2 dkg. mazsola, 3 ek.  darált keksz/ piskóta,  1 mk. őrölt fahéj, citrom héja reszelve.mákos töltelékhez: 20 dkg. darált mák, 8 dkg. kristálycukor, 1 ek méz, 0,6 dl tej, 2 dkg. mazsola, csipet fahéj, citrom héja reszelve, 2 tk citromlé. Kenéshez: 1 tojás szétválasztva./kerek forma mérete:24 cm átm/
🌲
Elkészítése: A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoltam, a tejet a porcukorral, élesztővel, tojássárgájával és a reszelt citrom héjával  összekevertem és a morzsalékos résszel összegyúrtam. A kész tésztát három felé vettem és kis cipókká formáltam, ellapítottam  fóliával letakarva a hűtőbe tettem kb. 1/2 órára. Közben a tölteléket elkészítettem.  A dió kivételével  az összes összetevőt felmelegítettem majd  a dióra öntöttem és alaposan elkevertem.  A mákkal ugyanígy jártam el. Hagytam mindkét tölteléket jól kihűlni. A tészta cipókat egyenként  liszt nélküli felületen kerek lapokra nyújtottam . A forma aljába tettem egy sütőpapírt erre tettem az első  lapot majd a diós tölteléket elosztottam  rajta, erre megint tésztát  tettem majd a mákos tölteléket  amire ment az utolsó tészta. Tetejét tojásfehérjével megkentem. Kicsit vártam hogy szikkadjon meg majd átkentem a tojássárgájával és  10'-re hűtőbe pakoltam . Előmelegítettem a sütőt 170 fokra. A hűtőből kivett tésztát megszurkáltam és  sütőbe téve  170 fokon 40' sütöttem.  A formában hagytam kihűlni majd levettem a karimát a formáról a sütőpapírt a tészta aljáról  és  porcukorral szórtam be.
Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Györgyi írta...

Nagyon szép lett :)

Andi&Tomi írta...

Nagyon szép, és biztos finom is.Talán jövőre én is kipróbálom,mert már az idén nem lesz időm rá. Szülinap, karácsony ez is elég lesz :)

Gerdi írta...

Nagyon szép lett! Lehet, jobban fogyna, mint bejgli formájában, de csak akkor tudom, ha kipróbálom:-)

Gabriella írta...

Nagyon szép lett. Kellemes készülődést kívánok Neked az ünnepekre!

Csigabige írta...

Nagyon szépet készítettél! :)

Katalin írta...

De szép lett! Sokat dolgozhattál vele :-) A teteje díszítése nagyon tetszik :-)

Éva írta...

Köszönöm örülök hogy tetszik Nektek is, remélem az íze is finom lesz!