2014. január 22., szerda

Fehér kenyér jénaiban sütve

Többféle kenyeret kipróbáltam már eddig is. Általában  mind ízlett  az összetevője vagy elkészítési technikája különbözött. Most Terikétől / akinek kenyér és kalács sütési tudását nem győzöm csodálni és dicsérni/ választottam egy kovásszal készült és jénaiban sütött kenyeret. Gondoltam kipróbálom  igaz csak fél adagból készítettem azt írom le !
                                                                           
Hozzávalók:  2,5 dl víz, 3 mk.só, 1 tk. porcukor, 1 ek. olaj, 1/2 kg. liszt + kovász/amit előző nap állítottam össze / Kovász: 1,3 dl víz, 12,5 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő, 1 tk. olaj / ezeket a hozzávalókat összekevertem lefedtem egy tányérral és másnapig  szobahőmérsékleten hagytam
😉
Elkészítése: A hozzávalókat  egy tálba öntöttem és jól bedagasztottam.  Tálból kiöntöttem   nyújtódeszkára kicsit átgyúrtam  és kelesztőtálba tettem letakartam  30' pihentettem./ Fontos hogy a dagasztás után már lisztet nem szabad hozzátenni!/  Amikor letelt a 30' ismét kiborítottam deszkára átgyúrtam cipóra formáltam majd ismét még 40' pihentettem az edényben. Ez idő letelte után kiborítottam átgyúrtam formáltam és egy kerek jénaiba pakoltam amit kibéleltem sütőpapírral/mielőtt a papírt beletettem az edénybe  vizet spricceltem bele/ az edényben hagytam 30' pihenni. Ezután zsilettel kicsit megvágtam  a kenyér tetejére is tettem sütőpapírt és előmelegített sütőben 230 fokon 40' sütöttem. Ekkor a papírt levettem és még kb. 15' hagytam  hogy piruljon a teteje. Mikor sütőből kivettem ismét vízzel spricceltem meg.
Ui: Talán azért is újdonság  nekem ez a kenyér mivel nagyon ritkán szoktam kovásszal  készíteni.Finom puha kenyér és most kivételesen még a sütőpapír sem ragadt  köszönet Terikének!
Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Okki írta...

Szép kenyeret készítettél! Ügyes vagy! :)

Névtelen írta...

Milyen finom lehet!!!
Majd referálj kérlek 1- 2 nap után az állagáról és hogy miben tartottad!

Kritti írta...

Nagyon szép kenyérke, s biztos finom is:) Köszönöm szépen, hogy megosztottad a receptet:)

Csigabige írta...

Nagyon szép kenyeret sütöttél! Ügyi vagy! :)

Éva írta...

Okki köszi!
Emőke mivel az elmúlt hétvégén sütöttem a 1/2 kg ennek a felét mélyhűtőbe szoktam tenni mert kettőnknek ennek a fele is elég pár napig. Nagyon finom, még a 1/4 kg-ból is van amit este fokunk megenni. Lazán nylon zacskóba teszem amit kenyértartóban tartok.
Kritti köszi valóban nagyon finom. Egészségetekre!
Csigabige köszönöm!

HajniZoli írta...

Szép lett nagyon!
Pontosan Terikétől tanultam én is a kovászos kenyeret, azóta már sokszor sütöttem. Mostanában a fehér liszt egy részét lecserélem barnára. Finom ez a kovászos kenyér!

Hankka írta...

Szép is lett és nagyon finom is lehet. Kovásszal még nem sütöttem kenyeret, nagyon ideje lenne már kipróbálni! :)

Vicuska írta...

Jénaiban még nem sütöttem, nagyon ügyes vagy, szép lett!!!