2021. március 20., szombat

Fonott kalács


Ezt olyan ünnepek előtti kóstolásnak szántam magunknak😍

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 3 dkg olvasztott margarin, 2 dl langyos tej, csipet só, 1 tojássárgája, 2 evőkanál  cukor,  tészta kenéséhez: tojássárgája+ 1 evőkanál tej 

🐇

Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt kiskanál cukrot és kevés lisztet tettem hozzá  hagytam felfutni Kimért lisztbe tettem a többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt és apránként adtam hozzá a langyos tejet  közben dagasztottam végül a margarint dolgoztam a tésztába. Jól bedagasztottam a tésztát letakarva 40' pihentettem. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán három felé vettem a tésztát és  egyenként rúdnak formáltam majd ezután fontam. Margarinnal kikent tepsibe pakoltam  letakarva még 15' pihenés következett közben előmelegítettem a sütőt 180 C fokra.  A tésztát lekentem a tojássárgája és tej keverékével és betettem a sütőbe 25'-ig sütöttem. Mikor kivettem kevés víz és cukor keverékével még átkentem és rácson hagytam hűlni.😋

📌 Mikor elkészült és még rácson hűlt a kalács  férjuram annyira türelmetlen volt hogy még langyosan  felvágta  és megkenve kóstolta  majd  szólt nekem  hogy "lehetne ilyet húsvétra is sütnöd " !😀

Jó étvágyat kívánok!


12 megjegyzés:

Katalin írta...

Guszta lett a kalácsod, biztos finom lesz húsvétra a sonka mrlellé, ha megismétled az ünnepekre a sütést. A legjobb dícséret, ha a család örömmel eszi amit elkészítünk 😊.

aranyos fodorka írta...

Szép lett.Nálunk húsvétkor a sonkához mindig van kalács is - igaz nem én, a húgom süti - de jut nekem is...és egy kis vajas kalács reggelire hmmmm.... az az igazi.

Éva írta...

Köszi Katalin! Általában sütök húsvétkor is de mivel kevesebben leszünk tettem egy próbát a kisebb mennyiséggel:)
Köszi aranyos fodorka ! Kedves a húgod hogy gondol rád finom is a vajas kalács én is úgy szeretem ez a kalács is úgy végzi. Húsvétkor majd mással:)

Erika írta...

Mi is sütünk a húsvéti sonkához kelt fonott kalácsot. Nálunk ezt morványnak nevezik. Nagyon szép lett a nektek is. És ami a legfontosabb, finom is.

Éva írta...

Köszönöm Erika !

teller-cake írta...

De szép foszlós lett, én sem tudtam volna kivàrni míg meghűl. :-D

Éva írta...

Köszönöm teller-cake !

Ági írta...

Szia Éva, gondoltam írok, ha ennyi klassz receptedet "elloptam" már Tőled!
Nagyon ügyes vagy, én ugyan csak nemrég találtam a blogodra, de nagyon örülök neki, esténként visszalapozgatom, úgysem fogod elhinni, de mindet látni akarom, azt hiszem eltart egy jó ideig. Addig is köszönöm, hogy időt, fáradtságot nem kímélve beírod, lefotózod.
Szép a családod is , nekem nincs még unokám, de talán hamarosan az is eljön, a gyerekeim benne vannak már a korban (34/31 évesek).
köszi még egyszer, ezentúl folyamatosan olvaslak
:-)

Éva írta...

Ági nagyon kedves vagy, örülök hogy rátaláltál blogomra és találsz olyat amit érdemesnek találsz elkészíteni váljon egészségedre! Van bőven miben válogatnod mivel több mint 10 éve már hogy írogatom. Nagyon szépen köszönöm kedves szavaidat és kívánom hogy mielőbb tapasztald meg milyen öröm "nagyinak" lenni! Kellemes nézelődést jó válogatást kívánok sok szeretettel:Éva

Ági írta...

Amit még írni akartam: Jó egészséget az egész családodnak!

Tiffanylda írta...

Még lazán vettem a húsvétot, távolabbinak gondoltam, de jó, hogy feltetted ezt a csodás kalácsot, máris gondolkodom a menün!;) Nagyon szép lett és biztos én is megkezdtem volna türelmetlenül, mint Férjurad, nincs a langyos kalácsnál finomabb!:)

Éva írta...

Ági nagyon szépen köszönöm!
Tiffanylda olyan gyorsan rohannak a napok egymás után hogy mire észrevesszük már itt is van a húsvét!Köszi nagyon finom volt bár én azért vártam hogy hűljön egy kicsit:)