2011. április 20., szerda

Fahéjas kalács

Ezt a receptet  az elmúlt héten találtam a "Limara pékség" blogjában. Annyi változtatással csináltam, hogy én általában margarint használok  az említett blog viszont vajat ír.

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg. liszt, csipet só, 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, kb 3 dl tej, 2 dkg. élesztő, 6 dkg. olvasztott margarin.
Hozzávalók a töltelékhez: 8 dkg. olvasztott margarin, 1 cs. őrölt fahéj, 9 evőkanál porcukor. 
🌸
Elkészítése: Az élesztőt megfuttattam. A lisztbe tettem a csipet sót, cukrot, tojásokat a megfuttatott élesztőt és langyos tejjel  bedagasztottam/ kézzel csináltam, nem robotgéppel/, amikor már jól összeállt a tészta akkor tettem hozzá a meglangyosított margarint, amivel még dagasztottam kicsit. Letakarva  kb. másfél óra alatt a duplájára nőtt. Akkor deszkára borítottam és három felé vettem a tésztát. Ezután egyenként kinyújtottam téglalapra, megkentem olvasztott margarinnal, megszórtam  a fahéjjal és a porcukorral. Ezután mint a bejglit feltekertem .Ezt a műveletet csináltam meg még kétszer, majd a három rudat összefontam. Tepsibe tettem és még 15' kelesztettem, ezután 1 egész tojást  felkeverve  megkentem a tésztát. Előmelegített sütőbe  180 fokon 45' sütöttem.
Nagyon jó ötletnek tartom, bár az elején furának véltem  hogy miért külön kell a fahéjat és külön a porcukrot szórni? Rájöttem  talán azért,  ha marad  akár fahéj akár porcukor, még fellehet használni./Legalábbis  én ezt gondolom./
Jó étvágyat kívánok !

                                                                            

2 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon jól sikerült ez a kalácsod,biztos finom is.

Kellemes ünnepet neked is!

Kati írta...

Nagyon szép lett.