2012. január 11., szerda

Tippek "szűkös napokra/:keveset okosan beosztani!

Saját példámból  fogom most  lejegyezni  hogy lehet  célszerűen beosztónak  lenni! Szerintem nem egyedül vagyok ezzel a problémával , talán  van olyan olvasóm akinek ötletet tudok adni ! Már jegyeztem  be ehhez hasonló dolgokat, de a jövőben ha még  eszembe jut ehhez hasonló akkor ezzel a "kis malackával  " jelezni fogom!  
 A hét elején vettem 60dkg. sertéscombot ennek az ára 550  Ft. volt.  Jó apró kockára  vágva , bő hagymával lecsós alappal készítettem pörköltöt. Mikor elkészült  ketté szedtem, az egyik  adagba tettem tejfölt hozzá és  készítettem nokedlit. Ez volt hétfőn az ebédünk.  A pörkölthöz főztem krumplit  ez volt a keddi ebéd.  A következő napon a maradék pörköltből készítettem gulyáslevest (amihez csak pár darab zöldség kellett) és mákos tésztát (a tésztát szintén én gyúrtam) , ez már szerda .  A megmaradt kevés leves és a  (keddi maradék főtt  krumpliból) krokettet csinálok  és akkor már csütörtökre is van ebédünk.
Ketten vagyunk erre  a mindennapi beosztásra !                                          

36 megjegyzés:

Vicuska írta...

Igazi gazdasszony vagy, így kell jól beosztva pénzt, erőt, energiát, hozzávalót, "megkímélni", beosztani!

Tiffanylda írta...

Éva, te nagy mestere vagy a beosztásnak, köszönöm, hogy leírtad! Attól félek, hogy nálunk keveselné a férjem ezt az adagot. Vagy nem? Ha jól értem, napi 10 dkg hús jut egy emberre. Ebből indulok ki. Az kevés... Főleg, ha fizikai munkát is végez valaki! DE, meg kell tanulni spórolni és szűkíteni a gyomrunkat, mert ez a világ jön most erősen!:(
Amúgy tökéletes és irigylésre méltó 4 napi menü!!!

María írta...

Nagyon jó, hogy ilyen beosztós tippeket adsz!! Azt hiszem sajnos mindenkinek egyre inkább meg kell húzni a nadrágszíjat. Én is igyekszem mindent felhasználni, átalakítgatni a maradékokat, hogy minél gazdaságosabb legyen a konyhám.

Márti írta...

Nagyon ötletes! Nekem is vannak leirkálva, heti menük takarékosan, lehet én is fel kéne tegyem, mert nagyon jó ötletnek tartom!

Éva írta...

Vicuska: Fiatal korom óta ezt csinálom, már megtanultam!
Tiffanylda:Nagy úr a kényszer! Muszály voltam beosztást megtanulni.Húst sokat soha nem ettünk, inkább próbáltam mást még hozzá adni ami laktatóvá tette az ebédet!/pld. sült hús mellé lecsó és úgy a sültkrumpli/ Azért is írtam hogy kettőnknek, nem vagyunk annyira erős fizikai munkának kitéve hogy ne lenne elég.Még szerintem fogyhatnánk is!
Maria:Köszi ! Szerintem sokan vagyunk így! Ezek az ötletek talán a fiatalabb háziasszonyoknak ad tippeket!
Márti: Köszi! Miért nem írod be a blogba?

sedith írta...

Ez nálam is sokszor így van.Legalábbis a maradék pörkölt mindig tejfölös paprikásnak vedlik át, netán palacsintatölteléknek.:)

Nekem pl. még a szülinapról megmaradtak a gombaszárak és a gombák levágott karimái. Elfeledkeztem róla, ott volt a hűtőben. Tegnap húsmentes, jó sok zöldséges gulyáslevest főztem, amikor eszembe jutott a gomba. Beledobtam. És sok dicséretet kaptam, hogymilyen jó ötlet.
Szerintem lehet tanulni is a takarékosságot, de valahogy születni is kell rá. És az is igaz, hogy amikor jobban megy sorunk, hajlamosabbak vagyunk a pazarlásra. Nekünk tavalytól hál'istennek kicsit helyrejöttek a dolgaink, és hidd el, amikor újra megvettem az első 100%-os narancslevet, lelkiismeretfurdallásom kezdett lenni. Mert több mind egy éven át nem is álmodhattunk olyasmiról. Szóval, szerintem egy kicsi akarat kell hozzá, és sok minden megtanulható, még a takarékosság is. Te ügyesen megoldottad. :) Mi pl. nem is eszünk minden nap húst.:)

Alíz írta...

Ettől hídalok le ebben a pillanatban! :)))) Hányszor csinálom én is ezt, de még soha senki nem írta le ilyen összeszedetten és ügyesen. Pedig az "aranyifjúságot" erre kellene megtanítani, mert szegényekre még ínségesebb idők várnak, mint ránk.

trollanyu írta...

Szuper vagy Éva, nagyon ügyesen megcsináltad a menüt:) De attól tartok ezt nálunk így kevesellnék a fiúk. 3 jó étvágyú gyerek meg egy még jobb étvágyú férfi mellett ezt nehéz megcsinálni, de azért ahol lehet én is takarékoskodom, és minden maradékot felhasználok. Nagy kedvenceim az 50 %-os hústermékek, ilyenekkel van tele a fagyasztóm. De örülök a takarékos ötleteidenk, amit tudok, igyekszem megvalósítani belőlük.

Éva írta...

sedith: Valóban az élet is rákényszeríti az embert, de talán belénk is van kódolva. Fiatalabb koromban is általában ha vásárolni mentem soha nem az árút néztem hanem azt hogy mennyibe kerül. Szerintem ha sok pénzem lenne talán akkor sem tudnék már megváltozni, esetleg pocsékolni!
Aliz: Gondolom hogy sokan csinálják és te is csinálod , de arra gondoltam én is hogy a kezdő fiatal háziasszonyoknak talán egy kis segítség.
trollanyu:Tisztában vagyok azzal , hogy ezt nem mindenki csinálhatja meg.Egy olyan családban ahol több gyerek egy fiatalabb jó erőben lévő férfi van kevésnek bizonyúlhat ez a mennyiség!

Barbi konyhája írta...

Néha én is kiügyeskedek így pár napot. Te viszont tökélyre fejlesztetted, azt hiszem ezt így ahogy leírtad én is elkövetem mostanában!!! Örülnék, ha írnál ilyeneket még!!! :)

Roza írta...

Éva, tényleg nagyon jó ötlet volt, hogy így leírtad!:)
Soha nem tudni, mikor jön jól olyasvalakinek, aki még nem tudja.
Márpedig volt idő, amikor még mi sem tudtunk ilyeneket!:)

kamonda írta...

Pontosan ezért szeretem ezt az oldalt, a takarékossága miatt, és mert nem próbál luxuskajákat bemutatni a mai világban.
Bizton állítom, ez a kedvenc blogom!

Ibcsi írta...

Én személy szerint köszönöm, hogy megmutatod!!Tanulok belőle!

Éva írta...

Barbi: Örülök, hogy hasznát tudod venni,megigérem még fogok jelentkezni ezzel!
Roza: Köszi! Azért is írtam be, mert ezt már gyakorlatban kipróbáltam!(Sajnos, vagy nem sajnos ez van!)
kamonda: Üdvözöllek! Nagyon örülök a dícsérő szavaidnak ! Igyekszem pénztárcakímélő lenni!

Petra írta...

Nagyon jó tippek Éva! Hasznos volt. Én is szoktam hasonlóan gondolkodni, és semmit sem elpocsékolni. Remek tanácsokat adsz a maradékok felhasználásra.

Sviro (Ildi) írta...

Hűűű, itt aztán van mit tanulni! Majd nagyon figyelek, próbálok jó diák lenni :))))

Kati írta...

Kedves Éva, jó ilyent is olvasni, édesanyám is így ossza be mindig, és főleg osztotta akkor, amikor mindketten a húgommal egyetemen voltunk, az öcsém meg középiskolában, nagyon kellett akkor takarékoskodnunk, mert minden pénz oda ment. De falun amúgy sem dobnak ki soha semmit, azt is mondják az bűn. Én is próbálok minnél takarékosabban főzni, és mindig felhasználom a maradékokat is.

marisz57 írta...

A hasunkon nincs ablak - mondja a közmondás.
Egy másik szerint is a hasunkon tudunk a legtöbbet spórolni.
Jól összeszedted, hogy okos beosztással kevésből is változatosan lehet étkezni.

Kreatív konyha írta...

Szerintem nagyon hasznos ez a bejegyzés fiatalnak, idősnek egyaránt. Azért valljuk be őszintén, jó és extra alapanyagokból és óriási választékból nem olyan nagy kunszt főzni.
A takarékos konyha viszont találékonyságot, ötletességet és óriási kreativitást igényel. Ezt kötelezően kellene a fiatal lányoknak tanítani, szerintem.
Szerencsére nálunk nagyon takarékos háztartás volt, amikor még gyerek voltam, így belém nevelték az egyszerű ételek szeretetét is. Gyakran főzök ilyeneket, tanulják meg az én gyerekeim is az étel tiszteletét. De ezt írom is gyakran a blogba, hogy ők abszolút nem válogatósak.

Na ez hosszú litánia lett. A lényeg: további ilyen hasznos ötleteket várok még!!!! Köszönöm őket!

Gerdi írta...

Nagyon jól be tudod osztani az ételt! Én is szoktam hasonlókat. Igaza van Sedithnek, némileg tanulni is lehet, de születni is kell rá, leginkább látni a szülői házban. Én meg ezt láttam. Ha valamit mégis ki kell dobni, van is lelkiismeret-furdalásom...

Csilla írta...

Valóban nem vagy egyedül ezzel a problémával, sajnos... :( Ez valóban jó ötlet, főleg a takarékoskodásra szoruló fiatal kezdő háziasszonyoknak, hasonló módon én is szoktam megoldani a menüt. :))), örömmel veszem, ha még írsz ilyen bejegyzéseket, hiszen mindig van még mit tanulnia az embernek. :)

Süne írta...

a fennmaradó krumplipüréből én is mindig krokettet csinálok.sajna nálunk szerda és péntek szigoruan hús nélküli nap.tipp erre a napra a palacsinta : anyósom tanított rá hogy csak finomlisztet meg egyszerű vizet keverek kis sóval és azt sütöm ki.(cukortól és tojástól leragad)
ha teflon sütőbe süssük akkor olaj se kell hozzá.ízén én nem venném észre a különbséget (lehet már hozzászoktam) ami még nagyon finom ha finomliszt helyett olcsóbb tisztázatlant veszünk, egészséges az íze is jobb és sokkal olcsóbb.

Éva írta...

Petra: Köszi!
Sviro(Ildi): Ne legyen rá szükséged, de soha nem árt ha tudod!
Kati: Ahogy már írtam többször engem is az élet tanított meg,elég kevés keresetből nekem is mind a két lányom egyetemre járt bizony bekellett osztani! Az én lányaim is tudják hogy nem szabad pocsékolni gyakorlatban tapasztalták!
Gerdi: Ez így igaz, aki azt látja talán jobban megérti hogy a keveset is értékelje. Ha netalán nekem is valamit végképpen el kell dobni mindíg mondom"bocsáss meg Istenem"!
Csilla: Köszi a bátorítást. Már mióta ezt beírtam is jutott eszembe majd később felteszem!
Süne: Örülök te is takarékosan vezeted a háztartásodat. Elfelejtettem beírni de majd pótolom hogy én is csináltam már csak sima liszt és víz hozzáadásával palacsintát és nagyon finom lett. Amit a lisztről írsz azt a fajtát nem ismerem!

Gabriella írta...

Nagyon tetszett ez a bejegyzésed! Néha próbálok Én is így ügyeskedni, mint Te, de leginkább Anyukám szokott ilyesmiket csinálni. Pl. a krumplipüréből másnap Ő krumplilángost szokott csinálni, a húslevesben főtt húsokat másnap lesüti/megsüti, így már csak köret kell hozzá... ha marad pörkölt, akkor Ő is szokott másnap csinálni belőle gulyáslevest...

Éva írta...

Gabriella: Köszi! Anyukád szerintem az én korosztályom, akkor neked is van kitől tanulni!

nyanyus írta...

Éva köszönöm ezt a bejegyzést.Nagyon szépen leirtad azaz megvalósitottad.A napokban beszéltük a szomszédasszonnyal,hogy régen anyukámék 1 tyúkból/ ami persze igazi paraszt tyúk volt azaz nem 5 kilós./egy 6 tagu család vasárnapi ebédjét elkészitette.Megfőzték a levesben sok zöldséggel,és amikor már majdnem puha volt kiszedték és vagy pörkölt alapra tették vagy átsütötték.Ki volt osztva ki melyik részét kapja sőt a családfőnek még másnapra elvolt téve egy jobb falat.N most jön ujra ez a világ.Szükség lesz hogy megoszd velünk vagy inkább az ifjúsággal a fortélyokat.

Éva írta...

Kreatív Konyha: Köszi ! Az előbb kihagytalak bocsi! Ez valóban így van hogy rugalmasnak ötletesnek kell lenni. Sokan azt mondják hogy ennyi hús hogy lenne elég? Egy kis pótlással elég és jól lehet lakni! Úgy állítottam és állítom össze az ételeket hogy azért soha nem éheztünk.
nyanyus:Én köszönöm hogy tetszik amit írtam. Olyan jó érzés hogy sok embernek tetszik és talán ezzel is egy kicsikét segíteni tudok azokon akiknek még nincs annyi tapasztalatuk. Ha még eszembejut valami leírom ígérem!

Süne írta...

nálunk (Vadaságban) most kezdik ezt az "egészségesen étkezünk" őrületet csak nagyon drága a pénztárcánkhoz. itt még működnek malmok és ott lehet venni tőlük. bolti árnál olcsóbb mint pl a finomliszt és ahogy a hélyát bennehaggyák több a rosttartalma meg ahogy mondják egészségesebb is. sajna kevésszer van alkalom venni de akkor be kell vásárolni belőle :D
(megjegyzem ha tudnál olcsón házilag elkészíthető sűrített tejet ajánlani azt megköszönném ugyanis az nagymamámtól (szigethalom, Pest környéke) nagyon hiányzik és hogy a határon áthozzák nem birom megfizetni sajnos.

Éva írta...

Süne: Sajnos ezt a házilag készíthető sűrített tej elkészítését nem ismerem , nem kerestél rá a neten?

sedith írta...

Süne, véletlenül elolvastam a kérdésedet, és szerencsére tudok segíteni. A blogomon megtalálod a receptjét a házi sűrített tejnek.

Éva, sajnos sokszor és egyre többen vagyunk úgy, hogy az áruknak legelőször az árát kell megnéznünk. De azért ez mégsem mehet a minőség rovására!
Én azért úgy szoktam, hoyg megnézek mindent, majd a legjobb ár-minőség-mennyiség-arányt figyelembe véve döntök. De szerintem ezzel mindenki így van, legalábbis akinek számít, hogy mire költi a pénzét.

Süne írta...

de kerestem de sajnos amit eddig kipróbáltam az meg sem közelíti a tubusos sűrített tejet.

Éva írta...

sedith: Köszi! Igazad van! Sokszor nem vesszük észre a minőség és ár arányát, csak már mikor megvettük.
Süne: nézzél be ebbe a blogba sedith ajánlotta hogy tud segíteni:
http://edithreceptjei.blogspot.com/2012/01/porehagymas-vegyes-salata.html

Panna írta...

Örülök, hogy ilyen témát is olvashatok Nálad! Remélem lesz még folytatás!

Éva írta...

Panna: Remélem tudok még közkinccsé tenni ezt-azt!

Gesztenye receptjei írta...

Éva!
Mesteri fok, ahogy leírtad. Ezt nekem is meg kellene tanulnom, mert mi is ketten vagyunk hét közben, de hajlamos vagyok többet főzni, mint kellene, bár a maradékokat én is fel szoktam használni:-) KÖszi!

Éva írta...

Gesztenye: Köszi! Szerintem ha felhasználod akkor csak nem pazarólsz!