2012. július 17., kedd

Vajas rúd /először készített kovásszal/

Terike  blogjáról  a sok szép kenyerei között találtam  ezt a finomságot és gondoltam kipróbálom. Több péksüteményt , kenyeret  sütöttem már eddig amit hol itt hol ott találtam és kipróbáltam de ezeket mindig csak élesztővel készítettem. A kovász eddig valahogy "mumus" volt számomra  Terike volt az aki biztatott hogy próbáljam ki mert  egészen más  így  elkészítve akár a kenyér  vagy egyéb péksütemény.Jelentem elkészítettem az első kovásszal készűlt  finom péksüteményemet.
                                                                       
Hozzávalók: 2 dl tej, 1,5 dl víz, 3 ek. olaj, 3 dkg. margarin, 1,5 tk. só, 1 tk. cukor, 50 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő +  a kovász! Kovász:( amit előző este elkészítettem) 1,5 dl víz, csipet só, 15 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő. Ezeket egy kis tálban összekevertem és a konyhában hagytam éjszakára.
Elkészítése:  Az élesztőt a vízben  cukor hozzáadásával és  kevés liszttel  kelesztettem. A  lisztet tálba tettem amibe öntöttem a megkelt élesztőt , sót, olajat , a  kovászt  és a langyos tejjel  elkezdtem dagasztani. Mikor már jól bedagasztottam akkor tettem hozzá a langyos margarint és még ezzel is dagasztottam. Végül lisztet szórtam a tészta tetejére konyharuhával letakarva hagytam duplájára nőni. Ezután kiborítottam a tálból lisztes deszkára  a tésztát feldaraboltam  és hengerré formáltam . Szezámmaggal szórtam meg a tetejét , tepsibe sütőpapírt tettem  erre pakoltam a rudakat. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 ' sütöttem.( Mikor kivettem a sütőből én vízzel megspricceltem.)
Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

judit60 írta...

Nagyon tetszik ez a kovászos kelesztés.Valamikor én is használtam, de aztán feledésbe ment.Most itt az ideje újra próbálkozni vele.Köszi a receptet.

Seffer Lilla írta...

Tényleg jó lenne egyszer kipróbálni itthon házilag, de vhogy mindig tartok tőle egy kicsit...:) Nagyon tetszik a vajas rúdad!

Vicuska írta...

Aki mer, az nyer- ügyes vagy, nagyon finomnak látszik a vajas rúd! :)

trollanyu írta...

Gyönyörűek lettek, Terike meg mestere a kelt tésztáknak, tőle lehet tanulni:)

Panna írta...

A kovász nekem is mumus! Ügyes vagy! :)

Hankka írta...

Nagyon szépek lett, biztosan finomak is! Még én sem mertem kovásszal sütni, de a képet elnézve ki kellene próbálnom! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Gyönyörűek lettek:))

Gerdi írta...

Jól sikerült az első kovászos bevetés:-) Egyszer már én is sütöttem kovásszal, de nem lett folytatás. Nem is tudom, miért.

Zsani írta...

Nagyon szépek lettek! Nekem sincs tapasztalatom a kovásszal, valamiért tartok tőle, pedig mindenhol nagyon dicsérik. Biztos nagyon finom péksüteményeket lehet vele sütni.

Katalin írta...

Szépek lettek a kis kenyérkéid! Kovászt eddig még én sem csináltam, nem is tudtam róla, hogy így házilag is lehet. Biztosan más így az íze, majd egyszer biztosan ki fogom próbálni. Úgy tudom, régen a kenyérdagasztáskor mindig eltettek egy kis darabot a nyers kenyértésztából, és abból lett a kovász a legközelebbi kenyérsütéshez.

Katalin írta...

Ez úton is szeretném megköszönni a sok szép megjegyzést, amiket a "Mözsi sétához" írtál. Örülök, hogy tetszett.... Talán így, hogy "örögszem" engem is egyre jobban foglalkoztat a múlt, az otthon, ahol felnőttem... Bár szeretek itt Óbudán lakni, itt vagyok itthon, és itt már több évet töltöttem, mint előtte Mözsön, de az OTTHON mégis Mözs marad mindig számomra...

Kati írta...

Le a kalappalelútted kedves Éva:) Napról napra hozod a finomabbnál finomabb dolgokat. Én bár még élesztővel sem mertem nekifogni kenyér sütni,pedig még formám is van direkt ehhez.

Éva írta...

judit60: Akkor pont itt az ideje hogy ismét elkészítsed!
Lilla: Bátran kezdjél hozzá nem nagy ördöngösség.Ügyes vagy biztos fog sikerülni!
Vicuska: Köszi!
trollanyu: Köszi! Terike az biztos hogy ennek a mestere!
Panni: Sokat hezitáltam rajta, de ne késlekedjél próbáld meg!Köszi!
hankka: Csak elhatározás kérdése aztán rájön az ember hogy butaság volt vele várni!
Jámborné Budai Mónika: Köszi!
Gerdi: Köszi!
Csupa Csoki: Eddig én is csak sima élesztővel csináltam csak! Nyílván van olyan amit ezután is azzal fogok, de nagyon finom így elkészítve és ha a recept megkívánja akkor ezután kovásszal fogom csinálni!
Katalin: Erről nekem is van némi emlékem csak ezt azért annyira gyakorlatban nem ismertem eddig.Azt a kovászt amit elkészít az ember 10' ami időt igénybevesz és azt a mennyiséget el is használja .Régen emlékszem nem egy hanem legalább 4 db kenyeret sütött nagymamám a kemencében.Nagyon jó volt nézelődni a blogodon és valóban nagyon meghatódtam azoknak a képeknek a láttán ami annyira emlékeztetett nagyszüleim házának berendezésére.Lehet hogy butaság de olyan jó volt kicsit emlékezni és pityeregni!! Az idő pedig ahogy halad előre velünk való igaz hogy egyre többet nosztalgiázom!

Éva írta...

Kati: Mi tart vissza? Ha még eszközeid is vannak próbáld ki nagyon finom. Ezt a fajta rudat még zsömlének, kiflinek, vagy éppenséggel csak egybe kenyérként is eltudnám képzelni mert nagyon finom!