2012. augusztus 7., kedd

Ropogós házi cipó

Illéskrisz konyhája  blogjátékára szeretnék  jelentkezni ezzel a cipóval. Augusztus 20 alkalmából  mindig szoktam sütni, de talán most kivételt tettem hogy előbbre hoztam  hiszen most jobban van időm elkészíteni.

Hozzávalók:25 dkg. teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg. sima liszt, 2,5 dkg. friss élesztő, 2 dl langyos víz, 1 dkg. só, 1 kk. cukor.Forma kenéséhez: margarin és liszt.
😉
Elkészítése:  A kétféle lisztet egy tálba öntöttem összekevertem majd a közepébe kis mélyedést csináltam amibe belemorzsáltam az élesztőt hozzá a cukrot és egy kis langyos vizet öntöttem.Kicsit hagytam kelni, majd a többi vízzel együtt bedagasztottam jó alaposan. Letakarva hagytam  kelni másfél órát. Ezután átgyúrtam kicsit és most először tortaformába tettem de előtte margarinnal kikentem  a formát és liszttel megszórtam.. Letakarva még hagytam 3/4 órát kelni, ezután bevágtam késsel vízzel átkentem és szezámmagot szórtam rá. Előmelegítettem a sütőt, először 10' a forró sütőbe tettem majd levettem  200 fokra és 35' sütöttem. Mikor a sütőből kivettem szintén vízzel lekentem.
Megjegyzés: Sütöttem már eddig  krumplis kenyeret, fehér kenyeret többfélét, kovásszal készült kenyeret  de most készítettem először teljes kiőrlésű lisztből !(Formájában is szoktam változtatni:kerek, kocka,hagyományos.) Mindegyik kenyeremet nagyon  finomnak  találtam és ahogy édesanyám mondta mindig, olyan hogy rossz kenyér nincs , mert kenyérre ilyet nem szabad  mondani! Való igaz, esetleg annyi kiegészítéssel hogy van ami jobban ízlik mint a másik!!  Bár nekem eddig amit sütöttem mind nagyon ízlett, mint pld. ez  a kenyér is !  
                        Jó étvágyat!                                   

14 megjegyzés:

Anikó írta...

Biztos nagyon finom ez a kenyér!:-)
Én a héten aszalt paradicsomos,friss fűszeres kenyeret sütöttem, és fele teljes kiörlésű, fele fehér kenyeret. Nagyon finom lett mind a kettő.

Okki írta...

Nagyon finom kenyeret készítettél! :)

Éva írta...

Anikó: Finom lett igen! Fűszeres kenyeret eddig még nem próbáltam, de egyszer lehet hogy azt is kipróbálom.El is hiszem hogy finom!
Okki: Köszi!

trollanyu írta...

Nagyon jól sikerült és sokkal egészségesebb, mintha csak fehér lisztbből készült volna:) Az a lényeg, hogy ízlett nektek:)

trollanyu írta...

Elfelejtettem, hogy nagyon szép lett az új fejléced:)

aranyos fodorka írta...

Több mint 10 éve magam sütöm a kenyeremet. Igaz, az egy személyes háztartásomhoz nem kell túl gyakran csinálnom - de bevallom, nekem a sajátomon kívül ma már semmilyen kenyér nem ízlik. És egyáltalán nem akkora munka, mint hiszik az emberek általában. Csak otthon-létet igényel, különben a dagasztás, meg magával a kenyérrel való foglalatoskodás nem több összesen fél óránál. Én a megsütött, kihűlt kenyér egy részét lefagyasztom, tapasztalatom szerint így jobban eláll, mint hűtés nélkül. Felesen csinálom teljes kiőrlésű rozs és BL 80-as búzalisztből, mindenféle magokkal elkeverve. Ja és nincs kenyérsütő gépem. Csak robotgépet használok az első dagasztáshoz. Gázsütőben sütöm.

Édeskonyha írta...

Nagyon szép lett ez a kenyér! Ez tetszik, hogy a kenyérre nem szabad mondani, hogy rossz, van benne valami. Ez a kis szépség pedig különösen jónak tűnik. Jó ötlet tortaformába rakni, majd egyszer kipróbálom.

Éva írta...

trollanyu:Köszi, való igaz hogy finom! Köszönöm a fejlécem dícséretét is, igaz süteményeimből szerettem volna oda képet de az nem jött össze de ez is nagyon tetszik nekem!
aranyos fodorka: Elég gyakran csinálok én is kenyeret, zsömlét. Dagasztógépem nekem sincs, de nem is annyira hiányzik és gázsütőben sütöm.Van úgy hogy én is lefagyasztom egy részét !

Seffer Lilla írta...

Nagyon tetszik a kenyered, azt hiszem én a lilahagymás-szalonnára fogok most gyúrni...:)

marisz57 írta...

Mutatós kenyeret sütöttél!Mert hát a külcsín is számít, először a szemünk lakik jól! És az a "hab a tortán", ha a vbelső állaga, íze megfelelő. Mert előfordult mnár többször, hogy a tetszetős bolti kenyér nem volt jó.
Én is sokszor sütök kenyeret, de most a meleg hónapokban kevesebbszer.
Amit észrevettem: a magamsütötte házi kenyérből több fogy, mint a boltiból.
A férjem is nagyon szereti, lehet kukoricás, burgonyás,rozsos, stb., a házi kenyérnek nincs párja!

Éva írta...

Lilla: Köszi!Legközelebb én is valamilyen fűszeres kenyeret szeretnék csinálni. Éppen itt van az ideje hogy hozzákezdjél Te is!:-)
marisz57:Köszi! Az én férjuram annyira nincs oda a kenyérért abból nagyon keveset eszik.Ha sütök a fél kg. is jó pár napig kitart. De legalább az nem savanyodik, penészedik be mint a többi bolti kenyér sajnos!

Gabriella írta...

Szép lett a kenyér, de nagyon tetszik a blogod felújítása is. :) De valamelyik nap, mintha fotók lettek volna két oldalt...? De lehet, nem jól emlékszem... Lényeg, hogy ez is tetszik, olyan kellemes. :)

Éva írta...

Gabriella: Köszi a dícséreteket!

m.k. írta...

tetszik!!