2013. január 7., hétfő

Előregondolt porciózása...

az egészben vett csirkének. Kezdő háziasszonyoknak  írom le  azt hogy  egy egész csirkéből  mennyi mindent lehet elkészítem!. Pár napra  nincs gondunk  hogy mit is főzzünk?  Egész csirkét vettem az ünnepekre, amit feldaraboltam mellét lefiléztem. A csontjából a szárny hegyéből  far-hátból nagyon finom levesünk volt. . A mellfilét eltettem a mélyhűtőbe. A csirke többi részéből finom pörköltet készítettem az egyik nap törtkrumplival , másnap a maradék pörköltre tettem egy tejfölt amit nokedlivel ettük meg Most hétvégén elővettem a mellfilét felszeleteltem  4 szép szelet lett belőle, amit  a széléről  csíkokban levágtam azt enyhén sós vízben megfőztem. Fél üveg meggybefőttből mártást csináltam hozzá  ami ebédre nagyon finom volt. A  4 szelet mellfilét enyhén sóztam, majd  kiklopfoltam   lisztben tojásban prézliben megforgattam és forró olajban kisütöttem. Ma  sütök  hozzá  krumplit  magunknak ebédre.
                                                                                 

9 megjegyzés:

sedith írta...

Nagyjából én is így szoktam beosztani a csirkét azzal a különbséggel, hogy mivel mi többen vagyunk, nem készülhet ennyi minden belőle. De a csontos része megy levesnek, a melle külön valaminek, a többit pedig egyszerre megesszük sültnek vagy szintén pörköltfélének, paprikásnak.
Boldog új évet, Éva, jó egészségben!:)

Böbe írta...

Válság van! Én is alkalmaznom ezeket a trükköket! De hiszen nagy ,és déd szüleink is ezt tették anno:))

VRJúlia írta...

Érdekes, hogy éppen a napokban volt ez nálunk is téma:) A lányok csak húslevest hajlandóak enni, s mert nem volt levágva már házi csirke-tyúk, ezért vettünk egyet. Ezt jobban szeretik, mert puhább. és akkor hatan ettünk belőle- levest, rántott csirkemellet, piros-ropogósra sült combokat, szárnyat, tarhonyával, mert krumplit sokat ettünk az ünnepen. A levesbe grízgaluska került Anna kívánságára. Elég volt, bőven, és valóban örömmel nyugtáztam, hogy megoldható a helyzet, talán mégsem halunk éhen:)
Szeretetteljes üdv.

Erika írta...

Régebben még én is szétosztogattam a csirkét, ma már leginkább pörköltöt főzök, és mindent beleteszek. A mellét sem szoktam filézni, hanem kettévágom, és csontostól megy a pörköltbe. Általában két csirkét vágunk egyszerre, ha itthon van a két nagyfiú is a párjaikkal, az plusz négy személy, akkor hármat.

Éva írta...

sedith: Azzal tisztában vagyok hogy ahol többen vannak nyílván nem tudják ezt így kivitelezni. Nagyon szépen köszönjük és viszont Kívánok erre az évre minden szépet és jót Nektek!
Böbe: Az biztos hogy a nagyszülőktől csak tanulni lehetett a spórolás tekintetében!
VRJúlia: Ritkán veszek egész csirkét, inkább külön veszek néha szárnyat, vagy far-hátat de így egészben is gazdaságosan fellehet használni! Azt szoktam mondani hogy amíg krumpli van itthon addig biztos hogy nem halunk éhen, hús annyira számomra nem is fontos.
Erika: Ahol nagy a család ott biztos hogy elfogy egyszerre.Különösen ha már nem is annyira kicsik.

HajniZoli írta...

Bizony, hogy nagyon kiadós tud lenni egy csirke, ha jól gazdálkodunk vele. Jól tetted, hogy így leírtad!

Éva írta...

HajniZoli: Köszi hogy Te is így gondolod!

Márti írta...

Számos praktikus tanácsod mellett, ez is kitűnő!

Éva írta...

Márti:Köszi!