2013. január 8., kedd

Szilvalekváros bukta

  Hozzávalók:  50 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő, pici só, 3 dl langyos tej, 6 dkg. olvasztott margarin,  5 dkg. porcukor, 2 db tojássárga. Tepsi és a sütemény kenéséhez: zsír. Lekvár.
Elkészítése:  Kevés langyos tejbe beleszórtam az élesztőt  pici cukorral és liszttel elkeverve hagytam kelni. A tojás sárgáját a porcukorral és a tejjel elkevertem. A lisztet tálba tettem aminek a közepébe öntöttem a  hozzávalókat a megkelt kovásszal együtt. Fakanállal kidolgoztam  majd  az olvasztott margarint hozzátéve bedagasztottam a tésztát ekkor már kézzel. Letakarva langyos helyen hagytam duplájára nőni, majd  enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam óvatosan átgyúrtam és 1/2 cm. vastagra kinyújtottam. Felszeleteltem és a közepébe tettem a szilvalekvárt majd  összecsavartam. Zsírral kikent tepsibe pakoltam egymáshoz közel és letakarva még 1/2 órát pihentettem. Ezután  megkentem olvasztott zsírral  és előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem.Mikor kihűlt egy kicsit a tészta akkor szedtem szét és vaníliás porcukorral szórtam meg!
                                   Jó étvágyat!                                       

17 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De rég ettem igazi házi buktát...Hm..., most jólesne egy a kávém mellé! Nagyon guszta!

Anikó írta...

Csináltam egy forró csokit, vettem a tepsiből egyett, na jó kettőt!:-D

Nea írta...

Kedves Éva, nagyon szépek lettek a buktáid, milyen szép katonás rendben sorakoznak a tepsiben. Én még sohasem sütöttem ilyet, mert a Nagymama, míg élt mindig hozott nekünk. Arra emlékszem, hogy ő házi zsírral készítette és valami fenséges, utolérhetetlen íze volt tőle, meg még napokig finom omlós maradt a tésztája. Kicsit átmelegítettük a sütőben, olyan volt még napok múlva is, mintha akkor sült volna ki. Egyszer sort kell kerítsek az elkészítésére, nehogy feledésbe merüljön a dolog. Szerencsére a Nagymama receptje megmaradt, nem lesz nehéz elkészíteni.

gionetta írta...

Hát ez fenséges! Milyen jó, hogy gondol valaki az ilyen finom, régi ételekre is! Mivel anyukám főzött szilvalekvárt, készíthetek én is hamarosan! :-))

María írta...

Nagyon finom lehetett :)!! Régebben sütöttem, és ősszel újra próbáltam én is. Nagyon szerettük. Soszor meg kell még próbálni, hogy olyan jó legyen, mint a Nagymamám sütötte, amit sütés után konyharuhával bélelt szakajtóba szedett. Olyan finom kőtt kalácsokat nem tudott más sütni a családban, pedig azok jobbak voltak, mint bármelyik cukrászati remekmű.

marisz57 írta...


Szépen összekelt, biztos finom volt!
Nálunk is rég volt már, pedig szeretjük!
Ideje lesz sorravenni.

Katalin írta...

Szépek lettek a buktáid, én még nem sütöttem soha :)
Látom elkészült az új fejléced, nagyon jó lett, a mérete is. Ügyesen összehoztad a kis képekből, szép lett!

Vicuska írta...

Szeretjük a buktákat mi is!!! Olyan csábítóak tudnak lenni :) Az olvasztott zsírral való lekenéssel még nem találkoztam, mit ad, Legközelebb, ha nem felejtem el, ki is próbálom :)

mandala írta...

Bisztos nagyon finom, nagyon gusztak!

Gerdi írta...

De helyesek! Én is terveztem, hogy sütök almásat, aztán más lett belőle. De lesz bukta is előbb-utóbb! Éppen a szilvalekváros a kedvenc, meg a túrós.

Unknown írta...

Nyami, nagyon szeretem a buktát! Most jól eszembe juttatta, a héten sort kerítek rá :)

Monika írta...

Tegnap este sütöttem én is kelt tésztát: benne virsli mustárral,másikban füstölt sajt mustárral,a maradékba szilvalekvár.Fincsiiiiii!Éppen a buktára gondoltam,míg készítettem.:)

Éva írta...

Illéskrisz Konyhája:Szívesen megkínálnálak az biztos! Köszi!
Anikó: Egészségedre! Maradt még bőven!
Nea: Örülök hogy ilyen szép emlékek fűznek a buktához.Nagymamák sütije mindíg finomabb lehet utánozni, de az már nem olyan. Zsírral való sütést tapasztaltam már hogy sokkal jobb. Köszi!
gionetta: Köszi! Próbáld csak ki nagyon finom házilekvárral !
Maria:Nagyon finom! Hiába a régi nagyszülőknek valahogy nagyon jó kezük volt a dagasztáshoz.Azt már én is megállapítottam hogy régen a házi kenyeret is nagymamámék csak konyharuhával takarták le mégis finom friss maradt.
marisz57: A recept leírásnál is úgy volt közel egymáshoz tenni. Szerintem így talán jobban felfelé nőnek a tészták. Majd sorra kerül a Te konyhádban is lassan!
Katalin: Köszi! Addig küszködtem, de sikerült, köszi hogy észrevetted!
Vicuska: Köszi! Szerintem sokkal jobb mint a tojás mert az talán kicsit szárítja is.
mandala: Köszi, nagyon finom !
Viktória Bori: Ha nagyon megkívántad még tudok küldeni!
Mammka:Nagyon finomak lehettek, különösen a sajt mustár keltette fel az érdeklődésemet!

Anikó írta...

De istenien néz ki, nagyon szeretem, de rég sütöttem, most megennék belőle egy keveset:-))))

Hankka írta...

Imádom házi szilvalekvárral! Nagyon szépek lettek! :)

Lívia írta...

Húúúúú Évikém nagyon jól néz ki. Gyerekkorom óta imádom a szilvalekváros buktát, egyáltalán a kelt tésztákat. Az Anyukám és a Nagymamám is nagyon finomakat sütött. Én már régen sütöttem, de eljött az ideje.

Éva írta...

Anikó: Köszi!Szívesen megkínálnálak azt tudod?!
hankka: Nekem is szilvalekvárral az igazi! Köszi!
Lívia: Köszi! Örülök hogy szereted, a kelt tésztát az idősebb korosztály talán jobban tudta csinálni régen.Annyi féle sütemény nem is volt talán mint már most. Jó sütögetést kívánok!