2013. április 30., kedd

Házi készítésű sajt

Régóta foglalkoztatott  a sajtnak az elkészítése házilag . Egy régi szakácskönyvemben találtam egy receptet azt próbáltam ki. Ez a szakácskönyv az olvasók által  beküldött  recepteket tartalmazza  így ez a recept pld. Szegedről származik. Azért annyira bátor nem voltam hogy a megadott mennyiségből próbáltam volna ki , első nekifutásra  csak negyedéből  készítettem azt írom le .
                                                                           
Hozzávalók:  1/2 l tej, 25 dkg. tehéntúró, 2,5 dkg. margarin, 1 felvert tojásnak a fele, 1 mk. só, 1/2 mk. szódabikarbóna, pici zsír az edény kenéséhez.
Elkészítése:  Megmelegítettem a tejet   és a túrót beletéve egyet forraltam rajta. Tűzről levettem hagytam kicsit állni majd tésztaszűrőn lecsepegtettem.  Egy lábasban megmelegítettem a margarint  beletettem a lecsurgatott túrót meg a sót. Mérsékelt tűzön állandóan keverve forraltam addig még nyúlóssá nem vált, ekkor levettem és beletettem a tojást szódabikarbónát és ízesítésként kevés borsot szórtam . Jól átkevertem és egy zsírral kikent edénybe öntöttem . Mikor kihűlt  akkor borítottam ki és lehetett szeletelni.(Ízesítésként lehet fokhagymát , kakukkfüvet, vagy egyéb más fűszernövényt használni!) Kezdésnek használtam a borsot, de mivel nagyon finom ezért biztos kipróbálom majd valami zöld fűszerrel is!
Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

María írta...

Nahát! Ez nagyon érdekes recept. A tojás említésekor megijedtem kicsit, de a leírás alapján úgy gondolom az is kap egy kis hőkezelést.

Gonda Hajnalka írta...

Csodálatos dolog, ha az ember maga készítheti el... Gondolom izgalmas volt és nagyon finom!

Éva írta...

Maria úgy csináltam hogy még a tűzön volt mikor elkevertem bele a tojást.Köszi!
Flóra nagyon finom volt és legközelebb más ízesítéssel is kipróbálom.

Éva írta...

Maria úgy csináltam hogy még a tűzön volt mikor elkevertem bele a tojást.Köszi!
Flóra nagyon finom volt és legközelebb más ízesítéssel is kipróbálom.

Kati írta...

Érdekes recept, de szeretem a házi készítésű dolgokat:)

Seffer Lilla írta...

Nagyon jól néz ki, egyszer majd talán én is veszem a bátorságot.

Gerdi írta...

Én kéthetente készítek házi sajtot, ecettel összekapatva a felfőtt tejet. Keresgéltem másfajta recepteket, ezzel is találkoztam, de nem találtam túl megbízhatónak. Most, hogy látom nálad elkészítve, már bízom benne:-) A tojást mindenképpen belefőzném, bár lehet, megvan az oka, hogy csak a végén kell hozzátenni.

Éva írta...

Kati köszi!
Csilla Andi köszi, csak elhatározás kérdése!
Gerdi tudom hogy szoktál csinálni, sőt talán le is mentettem majd egyszer arra is sort kerítek. Amikor a tojást beletettem még tűzön volt úgy kavartam el. Nagyon ízlik majdnem olyan mint a gomolya!

HajniZoli írta...

Nahát! Egy héttel ezelőtt készítettem házi sajtot, ehhez hasonló. Megvan a kép, a sok futásban megfeledkeztem róla:-) Nagyon finom a sajt, lehetett szeletelni, reszelni is.