2013. április 12., péntek

Kefir házilag

                                                                                

Hozzávalók:  1/2 liter házi tej, 1 dl kefir.
Elkészítése:A tejet kicsit  felforraltam majd  hagytam hűlni és ekkor tettem bele a kefirt jól elkevertem   befőttes üvegbe és pohárba öntöttem  és hagytam állni. Ebből a mennyiségből 1 dl félre  lehet tenni és a következő mennyiséget ezzel beoltani. / Már egy kis pohárkával lángoshoz  használtam belőle./
Jó étvágyat!
                                      😉                                        
Nagyon szépen köszönöm a játékra jelentkezéseteket már  az összefoglalóval elkészültem, de   kérésem hogy holnapig legyetek már türelemmel  kis unokám jön és most szeretném ha sorsolásnál részt venne  Ő fogja kihúzni a szerencsés  nyertes nevét!  Holnap délután  hozom a bejegyzést!  Mindenkinek szép hétvégét kívánok!

17 megjegyzés:

Nagymamis írta...

Nagyon jó! Imádom a kefirt.....kipróbálom.

Horváth Emerencia írta...

Mi is így szokjuk készíteni, nagyon finom!

Viki írta...

Örültem, hogy egy az ízlésünk házi kefír, joghúrt készítése témában :) S ráadásul még az is eszembe jutott, hogy annó, amikor még fővárosi kislány voltam, néha bevásároltam olyan dúrva kefíreket, hogy megenni sem lehetett. Mígnem egyszer "véletlenül" a kefíres pohárba "beleborult" egy adag tej. Mit volt mit tenni, úgyhagytam. Másnap csodálkoztunk el rajta, hogy milyen finom volt. Na akkor kezdtük ezt a "gyártási folyamatot" beindítani.
Évikém! ez is jól sikerült. Nálunk igaz, hogy 160,- Ft egy liter házi tej, de még akkor is bőven megéri.

Gerdi írta...

Néhány éve én is kipróbáltam, s működött, egy darabig gyártottam a kefirt. De ha folyamatosan van belőle, unalmassá válik. Így elmaradt. El is feledkeztem róla, köszönöm, hogy eszembe juttattad:-)

Ditti írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez bolti tejjel is működik, vagy inkább csak házi tejjel?
Amúgy szuperjó ötlet, biztos ezt is ki fogom próbálni, meg a joghurtot is!
Illetve párom laktózérzékeny, úgyhogy a laktózmentes tejjel is teszek egy kísérletet (bár abból csak bolti kapható).
És még egy kérdés: kb. mennyi ideig áll el?

Éva írta...

Nagymamis örülök hogy kipróbálod, egészségedre!
Horváth Emerencia köszi!
Viki örülök hogy megerősítel abban hogy ez finom. Amit itthon készítünk azt legalább tudjuk hogy mi van benne.Nem azt mondom hogy állandóan fogom de ha kitapasztalom hogy mennyi ideig és mire tudom használni akkor biztos hogy fogok még csinálni.
Gerdi nekem is volt egy kefírgomba adag amivel már én is nagyon megcsömörlöttem, pedig milyen finom volt az is.Az a fajta egy kicsit macerásabb volt.Az emlékeztetést szívesen!
Ditti szerintem próbáld ki csak 1/2 literrel akár a laktózmentessel is kipróbálhatod. A sima tejnél azért legalább a 2,8 % vegyél. Hűtőbe tettem de úgy látom két nap elteltével hogy még sűrűbb lett, ez attól is függ hogy mire használod én már sütöttem is vele.Ne sokkal próbálkozzál és akkor majd kitapasztalod hogy meddig fogyasztható.Az üvegre tettem a folpachot és arra csavartam rá az üveg tetejét úgy kuksól a hűtőben!:-)

marisz57 írta...

Éva, Te már teljesen "önellátó" leszel! :)

gionetta írta...

A boldogság, amikor jön az unoka! Szüleim is nagyon várják mindig! Én ma veszek friss tejet a boltban és kipróbálom a joghurtkészítést. Mert nálunk is a tejadó parasztunk befejezte a tevékenységét. Talán sikerül bolti tejből i. Majd tudósítok. :-)) Élvezd a hétvégét!

HajniZoli írta...

Én is szoktam készíteni, nem lesz olyan sűrű mint az üzleti, de finom!

Márti írta...

Nagyon tetszik,ez a változat,nincs vele annyi pepecselés,egy időben volt igazi kefirgombám,aztán csak hízott és hízott, mi meg meguntuk enni... így viszont egyszerűbb!

Éva írta...

marisz57 szeretem kipróbálni és ha jó akkor néha-néha megcsinálom.
gionetta az biztos hogy olyankor mikor itt van a kis unokám akkor mással gondolatban nem is foglalkozom. Szerintem érdemes bolti tejből kipróbálni, nagyon finom ez a gyümölcsös a barackos fogy előbb majd jön a meggyes azt is nagyon szeretem.
HajniZoli nekem amit betettem a hűtőbe szinte sűrűbb lett, de ha nem az az sem baj majd elhasználom süteménybe.
Márti kefírgombával már én is bíbelődtem aztán ráuntam mert csak én ettem és unalmassá vált egy kicsit.

Wattacukor írta...

Valamikor nagyon régen volt nekem is kefírgombám, de sikeresen kinyírtam szegényt. Így még nem próbáltam, köszi az ötletet! :) Szeretek erre a blogra bekukkantani, nagyon jó ötleteket találok :)

Éva írta...

Wattacukor örülök hogy találsz kedvedrevalót.Köszönöm!

Unknown írta...

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy növényi tejekkel működik-e a kefirgomba?
Elnézést, ha buta a kérdés...de szívesen kipróbálnám a kefir készítést, de laktóz érzékenyként csak növényi tejeket iszok.

Köszönöm a választ!
Gyöngyi

Éva írta...

BioNetti Ökokuckója üdvözöllek! Ilyenkor azt szoktam mondani hogy megér egy próbát hogy bármilyen kis mennyiséggel kipróbáljad ! Egészségedre!

Unknown írta...

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt az eljárást. Nekünk is bevált, mert nincs macera.Egy kis dobozos élőflórás kaukázusi kefírt öntünk a befőttes üveg aljára, és rá a tejet. Nem is forraljuk elötte csak zutty bele az üvegbe. Szobahőmérsékleten 24 óra kell neki. A 12 órás hasmenést okozhat a 36 órás pedig pont az ellenkezőjére jó... Hasmenés ellen.

Éva írta...

Unknown köszönöm hogy megosztottad véleményedet!