2013. május 3., péntek

Almás sütemény VKF. 56.fordulójára!

Kriszta  a háziasszonya ennek a fordulónak  témája anyáknapjára készülve! Azért készítettem ezt a süteményt mert édesanyám kedvenc tésztája volt akár túrósnak vagy mint most almásnak, vagy éppenséggel rácsosnak mindíg ezt  sütötte.( A kétféle sütemény már szerepel a blogomon.) A lányaim szokták mondani " tudod az a nagyiféle sütemény"! A finomsága mellett előnye még hogy könnyen elkészíthető és olcsó sütemény!
                                                                       

Hozzávalók: 30 dkg. liszt, 8 dkg. zsír, 8 dkg. margarin,  1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 7,5 dkg. cukor, 1/2 mk. szódabikarbóna, 1 tk. ecet, pici só. Töltelékhez:  1 kg. alma, 3-4 ek. cukor,  2 mk. őrölt fahéj.
Elkészítése: Először a tölteléket csináltam meg . Megmostam megpucoltam és lereszeltem az almát  nagy lyukú reszelőn majd edénybe feltettem a tűzhelyre  kicsit párolódni kevergettem közben  cukrot rászórtam. Mikor levettem a tűzhelyről akkor szoktam a fahéjjal ízesíteni.  A tésztához : a liszttel elmorzsoltam a zsírt és a margarint majd a többi hozzávalókat is hozzáadva jól összegyúrtam. Kétfelé vettem egyenként kinyújtottam a tésztát  tepsibe tettem majd ráöntöttem az almát elegyengettem  és a másik tészta darabot  is  kinyújtottam és beborítottam a tölteléket vele. Villával megszúrkáltam a tetejét . Előmelegített sütőbe tettem 220 fokon 25' sütöttem.Csak vaníliás porcukorral szoktam megszórni , de ez alkalommal   ezzel a mázzal tettem alkalmibbá.Máz: 2 tojás fehérjét   15 dkg. porcukorral  1 mk. étkezési keményítővel és 1 ek. citromlével jól  felvertem majd  kb. 2/3-át rákentem a süteményre. A maradékba 1 ek. kakaóport elkevertem  zacskóba kanalaztam  csücskét picit levágtam és ezzel a mázzal  csíkokat  csináltam párhuzamosan kb. 1-1,5 cm.-re egymástól a tészta hosszában. Késhegyével is lehet én most hústűt  keresztben  áthúztam   egyszer felfelé majd lefelé . Kevés idő után ez a máz megszáradt

9 megjegyzés:

Gabriella írta...

De jó ez a süti, finom!

teller-cake írta...

Olyan szép lett a márványozás a tetején, méltó Édesanyád kedvencéhez! Jó, hogy megosztottad ezt is velünk! :)

Viktória Bori írta...

Nagyon finom lehet! Tényleg a nagyi féle sütik a legjobbak!

Kriszta írta...

Ezt én is nagyon szeretem. :)

HajniZoli írta...

Finom almás sütit készítettél! Nagyon szép a máz a tetején.

Éva írta...

Gabriella nagyon finom !
teller-cake köszönöm!
Viktória Bori köszi!
Kriszta üdvözöllek ! Örülök hogy te is szereted!
HajniZoli köszönöm!

Hankka írta...

Finom is lehet, és nagyon mutatós a díszítéssel a tetején! :)

Ditti írta...

Nagyon finom lehet ez a süti! Én is el fogom készíteni, köszönöm a receptet! :)

Éva írta...

Hankka köszönöm!
Ditti nagyon finom érdemes kipróbálnod. Egészségedre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...