2013. június 28., péntek

Fűszerkeverékek/házilag/

                                                                           
1.Magyaros fűszerkeverék:   
                      1,5 ek. köménymag/összetörve/,
                       2  tk. kakukkfű,
                       2  tk. szárított petrezselyem,
                       1-1 ek. pirospaprika-csípős paprika,
                        1 mk. őrölt bors. 
 Használatakor még 1 cikk fokhagymát  reszelek a fűszer keverékhez . 
                                                                             ***
2.Csirkéhez fűszerkeverék:/pörkölthöz
                         1 ek. só,
                         2 ek. szárított kakukkfű,
                         2 ek. pirospaprika,
                         1 ek. őrölt bors,
                         1 tk. őrölt gyömbér,
                         1 mk.szárított bazsalikom,
                         1 mk.szárított oregánó
Használatakor + még kevés mustárt teszek a fűszerhez.
                                                                         ***
3. Olasz fűszerkeverék: 
                          2 ek. szárított bazsalikom,
                          2 ek. szárított majoránna,
                          1 ek. oregánó
                          1 ek. rozmaring,
                          1 ek. pirospaprika.
Használatakor + 1 cikk fokhagymát teszek a keverékhez.
                                                                          ***
4.Sertéshez való fűszer keverékhez: A magyaros fűszerkeverék+ 1 tk. zsálya és vöröshagyma.
                                                                         ***
A fűszereket összevegyítve zárható üvegekben tartom. Akár  étel ízesítésére vagy hús beszórására esetleg ahogy még szoktam 1-2 ek. olajban elkeverem a fűszert és ezzel kenem be a  sütésre szánt húst. Az olasz fűszerkeverék pld. nagyon finom tésztára való szószokhoz, de mindhárom  fűszer keveréket jól lehet használni csirkéből készült  bármilyen  étel  ízesítésére!Az adagolás természetesen függ a felhasználandó mennyiségtől. Ha nem pácnak , csak ételízesítésre használom több alkalomra elég ez a mennyiség!
( A fűszer keveréket  régebben interneten találtam!)
                                                               *****
5. Hal sütéséhez fűszer keverék:  Bazsalikom,
                                                        tárkony,
                                                        pirospaprika,
                                                        őrölt bors, só
                                                       + fokhagyma/ ez frissen lereszelve/
                                                                     
                                                                               **
   6. Sült krumplihoz fűszer keverékem: só,
                                                            bazsalikom,
                                                            oregánó
                                                            kakukkfű
                                                            majoránna
                                                            pirospaprika
                                                            őrölt bors 
                                                                               


                                                                    ******    
7. Sült csirkéhez fűszerkeverék/ I:1 tk. rozmaring
                                                      1 ek gyömbérpor
                                                      1 ek köménymag
                                                      2 ek fűszerpaprika
                                                      1 tk chilipor
                                                      1 ek őrölt bors
                                                      1 ek koriander
                                                      Az egészet mozsártörőben összetörjük/Nekem egy régi               kávédarálóm van amit erre a célra használok! Amikor használom a fűszer keveréket  csak akkor szoktam 1 gerezd fokhagymát lereszelve  hozzákeverni és a sót  is !
                                                                             
                                                                           ***
8.Pizzához fűszerkeverék:
                                                   1-1 tk.  édes paprika
                                                          csípős paprika
                                                          majoránna
                                                          bazsalikom
                                                          kakukkfű
                                                          zsálya
                                                          só
                                                          oregánó  + fokhagyma frissen reszelve
                                                                              
                                                                              **
9.Mexicói fűszerkeverék:                 / Teáskanállal mérten egységesen mindenből/
                                                                 oregánó
                                                                 fekete bors
                                                                 chilipor
                                                                 kömény
                                                                 pirospaprika
                                                                 koriander
                                                                 fokhagyma granulátum
                                                                 + használatkor zeller
                                                              /feketebors-kömény-koriander törve vagy darálva + hozzá a többi/
                                                                          
                                                                         ****
10.Ismét bővült  fűszer keverékeim száma ez pedig a Bolognai  fűszer keverékem:
 1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mk. szárított petrezselyem
1 mk. bazsalikom
1 mk. őrölt rozmaring
1 mk. őrölt bors
1 mk. fokhagyma granulátum
fél-fél  mk. koriander és szegfűszeg összetörve
A felsorolt fűszereket egy  kis üvegbe tettem !
+használatkor vöröshagyma kevés zeller és só
valamint paradicsompüré vagy paradicsomlé
Kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát felöntöm paradicsomlével 1-2 teáskanállal teszek a fűszerkeverékből hozzá zellert és sót teszek még  és felöntöm annyi folyadékkal hogy kb. 3 dl legyen ezt öntöm a párolt darált húsra!  Sok sikert hozzá !
                                                                      *****
11.Kínai öt fűszer keverék :
                                                                             
                 

szegfűszeg
csillagánizs/ helyette kardamom
fahéj
szecsuáni bors/helyette:fekete bors-gyömbér keveréke
édeskömény
A fűszereket egyenlő arányban öntöttem egy üvegbe.(természetesen ami darabos azt előtte összetörtem) Amiket helyettesítettem és amivel azt az interneten olvastam!
                                                                        *****
12.Provence-i fűszersó:                                           

Hozzávalók:
10 dkg tengeri só
1-1 evőkanál majoránna, bazsalikom, rozmaring
fél evőkanál szárított kakukkfű
1 teáskanál őrölt ánizs
Felhasználható:szárnyasokhoz, halakhoz, sült zöldségekhez !
                                                                             ***
13. Libához fűszerkeverék:                              
Hozzávalók:
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál  őrölt fűszerkömény
1/2 teáskanál  rozmaring
*
*Az összekevert mennyiségből alkalmanként 1 teáskanálnyit használok! Ezt a keveréket én állítottam össze ami nagyon finom ízt adott a húsnak! 
                                                                        ***
14.Curry fűszerkeverék                                    
 
Hozzávalók:
koriander
római kömény
édes kömény
fahéj
szegfűszeg
bors
gyömbér
kardamom 
*
A hozzávalókat ami nem volt őrölt összetörtem.A   fahéj -gyömbér - kardamom 1/2  teáskanállal , a többi fűszerből 1 teáskanállal tettem  és  összekevertem a fűszereket ./Akinek van kurkuma azt is tehet hozzá!/ Ebből a keverékből  alkalmanként 1/2- 1 teáskanállal használok!
                                                                                   ***  
15. Mézeskalács fűszerkeverék  
                                                                                   
                                                                            Hozzávalók:
1 tk.kardamom
1 tk. koriander
1 tk. ánizs
1 tk.édeskömény
1tk.szegfűszeg
1 tk. őrölt fahéj
1 db csillagánizs/ezt kihagytam
2-3 szegfűbors
1 tk.gyömbérpor
1csipet őrölt szerecsendió
*
A hozzávalókat ami szemes volt régi kávédarálóval  megdaráltam és a többi  őrölt hozzávalókkal összekevertem .Csillagánizst most nem tudtam beszerezni de ha sikerül pótlólag belekeverem.
                                                                             ***  
16.   Házi vaníliás cukor  
Hozzávalók:15-20 dkg kristálycukor, 1 db  vaníliarúd. A kimért cukrot kis tálkába tettem a vaníliarudat felvágtam kikapartam a magot és a cukorral összemorzsoltam . A maradék vaníliarudat feldaraboltam azt is belevegyítettem a cukorba és hűvös helyre tettem. Két hétig  hagyom néha felrázom kicsit  ezután a nagyobb darabokat kiszedem és mákdarálón ledarálom.(A képen látottat most kevertem be ) 
🌼  
17. Házilag  fűszeres zsemlemorzsa  
Hozzávalók  a keverékhez itt megtalálható !
🌼🌼   
18. Sült csirkéhez fűszerkeverék/II.:/nem olyan régen teszteltem le és igen finom/
Hozzávalók: 1 ek. őrölt rozmaring, 1 evőkanál kakukkfű, 1 ek. szárított petrezselyem, 1 tk. őrölt mustármag, 1 tk. édes paprika, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. őrölt kömény, 1 tk. só, használatkor hozzátenni 1 tk reszelt fokhagymát.  Az egészet kis üvegbe tettem összekevertem használatakor olajjal a megfelelő mennyiséget kikeverem és a húsra kenem.
🌼    
19.Grill fűszerkeverék: 

Hozzávalók:     1 tk. só, 1 kk.koriandermag, 1,5 kk.őrölt  fekete bors, 0,5 kk őrölt kömény ,0,5 kk. mustármag, 1 kk.chili paprika, 1 kk. fűszerpaprika, 0,5-0,5  kk szárított rozmaring-bazsalikom-majoránna.Tálkába pakoltam, ami darabos volt  előtte összetörtem és elkevertem. Használatkor lehet hozzá fokhagymát és vöröshagymát  reszelve vagy apróra vágva vegyíteni:)
🌼 
20. Brassói fűszerkeverék 
Hozzávalók: 1,5 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál füstölt őrölt fűszerpaprika .( Kis üvegbe összekeverve ez a mennyiség kb. 3 -4 alkalomra elég)
🌼
 

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm Évi, szuoer vagy!
Ebben nincs végre gumiszandál(Xandán- gumi, csak én így hívom) mint a boltivan:-)

Horváth Emerencia írta...

Sosem készítettem, itt az ideje!

Seffer Lilla írta...

Nagyon jó ötlet, van egy csomó féle fűszernövényem a kertben, készítek bleőlük ilyesmit.

trollanyu írta...

Mindegyik nagyon jó, én is sok keveréket készítek, mert abban biztosan nincs adalék:)

Csilla írta...

Ezek tényleg jó ötletek! Köszi! :)

HajniZoli írta...

Jó fűszerreceptek, köszönöm!

Éva írta...

Emőke szívesen!
Horváth Emerencia majd meglátod milyen praktikus és finom!
Lilla Seffer akkor neked nagyon könnyü lesz összeállítani.
trollanyu köszi, sokkal jobb is mint a bolti!
Csilla örülök hogy tetszik!
HajniZoli szívesen, használd egészséggel!