2014. január 8., szerda

Parasztkrémes "Ízőrzők" Ozora

Krémes-sütemény utáni vágyamat elégítettem ki amikor úgy döntöttem hogy elkészítem ezt a süteményt. Fél adagból  készült ebből lett 9 db.
                                                                           

Hozzávalók: tészta: 18 dkg. liszt, 7,5 dkg. margarin, 1 tojás sárgája, 1 tk. cukor, csipet só, 1/2 dl tejföl, sz.sz. tej.krém: 1 tojás sárgája, 3 tojás fehérje, 8 dkg. cukor, 1/2 l. tej, 7 dkg. liszt, 1 cs. vaníliacukor, 5 dkg. margarin.
😊
Elkészítése:   Tésztához: a lisztet elmorzsoltam a margarinnal majd a többi hozzávalóval  együtt  összegyúrtam/ kb. 1/2 dl tejre volt szükségem hozzá/. Két részre vettem a tésztát , kinyújtottam vékonyra majd egy kis tepsi hátán megsütöttem /előmelegített sütőben 220 fokon 10'/, ezt a lapot mikor kivettem a sütőből rögtön felkockáztam. A másik darab tésztát is kinyújtottam és megsütöttem.  Krémhez: A tojás sárgáját a kétféle cukorral és  a tejjel  összekevertem  tűzhelyre téve  lassan adagolva a lisztet hozzáöntöttem közben kevertem. Mikor kellő sűrűséget elérte levettem a tűzhelyről és  a keményre felvert tojásfehérjét is belekevertem óvatosan és végül a margarint. Hagytam teljesen kihűlni a krémet. A kis tepsimbe tettem az egészben hagyott tésztalapot  arra kanalaztam a krémet majd a felkockázott tésztát  és hűtőbe pakoltam. Másnap vágtam fel és porcukroztam volt amelyikre fahéjjal elkevert porcukrot szórtam. Nagyon finom!😋
Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Istenem,mennyire kelleti magát!!!
Nagyon ínycsiklandóan néz ki!

marisz57 írta...

Nagyon finom lehetett, Éva!
Ez olyan, mint anyukám szokott készíteni.
Ügyes vagy!

Monika írta...

Fantasztikusan takarékos háziasszony vagy!!!!!Mindig ámulok,hogy már megint újabb finomság vár itt.

Vicuska írta...

Hűha, nagyon finom sütemény!

Györgyi írta...

Vajon miért ez a neve ennek a finomságnak :) Nagyon guszta.

Roza írta...

Éva, nagyon guszta a süteményed!
Hadd kérdezzem meg, Ozora hogyan kerül a képbe? Van erre rokonod, esetleg innen származol? Én Tolna megyében élek, aztán felkaptam a fejemet az Ozorára:))

Éva írta...

Emőke köszönöm, örülök hogy tetszik nagyon finom.
marisz57 köszönöm, de jó is neked hogy még Anyukád sütijét tudod enni!Még nagyon sokáig tudjon ilyet sütni azt kívánom.
Mamka köszönöm és örülök ha tudok ujjabb finomságot mutatni ami annyira nem is kerül sokba:)
Vicuska köszi.
janka kovács erről nem tudok felvilágosítást adni sajnos.Köszi! Arra gondoltam hogy lehet hogy azért mivel eléggé egyszerű otthon megtalálható alapanyagokból készül?
Roza köszi! Nem ismerem azt a környéket csak a TV sorozatot szoktam nézni az Ízőrzők műsorát ami különböző településekről mutatja be az ottani ételeket.

Roza írta...

Jah, értem!:) Az ozorai részben volt ez a süti:)
Köszi:)

Csigabige írta...

Húh, de guszta! Biztos finom is! :)

Okki írta...

Nagyon tetszik a krémje, mentem is. Köszönöm! :)

Éva írta...

Roza igen ott élők mutatták ezt a receptet.
Csigabige köszi, finom volt.
Okki örülök hogy tetszik, nagyon finom!

Unknown írta...

Megsütöttem ma, nsgyon finom a krém, és a tészta! Addig semmi probléma nem volt míg a vajat nem tettem be! Addig krémes krémje volt, a margarintól híg lett!

Éva írta...

Rozika Ilyésné örülök hogy ízlett váljon egészségetekre! Emlékszem mikor csináltam az enyém is kicsit hígabb volt, legközelebb korrigáljad szerintem fele mennyiség margarin is elég lesz bele. Köszi hogy küldtél visszajelzést! További jó sütögetést kívánok!