2014. október 30., csütörtök

Észt kringel /fahéjas koszorú/

Nea  fahéjas finomsága teljesen elbűvölt így nem is vártam sokáig az elkészítésével :-)) "Fahéjat  kedvelőknek" ez a sütemény kötelező !
                                                                         
Hozzávalók: tészta: 30 dkg liszt, 1/2 tk só, 120 ml langyos tej, 1,5  dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 3 dkg olvasztott vaj,1 tojássárgája, töltelék: 5 dkg puha vaj, 4-5 evőkanál cukor, 3 teáskanál őrölt fahéj.
  
                                            
Elkészítése: A tésztához való alapanyagokat  a szokásos módon bedagasztottam és konyharuhával letakarva hagytam pihenni 1 órát. Közben a töltelék hozzávalóit jól kikevertem.  A tésztát enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam ahol átgyúrtam majd kinyújtottam kb. 30x40 téglalap nagyságúra . A fahéjas töltelékkel megkentem egy kanálnyit félretettem belőle. A tésztát felgöngyöltem  majd az egyik végétől kb. 2 cm. középen késsel végig  vágtam a tésztát , ezután az egyik felét megfogtam  a nyitott részt kifelé fordítottam és úgy tettem át a tészta másik felén / egymásba fontam/. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam  koszorú alakban majd a maradék fahéjas tölteléket rákentem a tésztára és 15' pihentettem.  Előmelegített sütőbe tettem ahol 200 fokon 10'sütöttem majd 180 fokon további 15'. Nagyon-nagyon finom! Nem lett olyan szép mint Nea sütije  de az íze  nagyon  finom!
Ui: Ajánlom hogy nézzétek meg az említett blogon a készítési technikát/videó/ érdemes!
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Okki írta...

Ez nálam is listán van, hamarosan elkészül. :) Nagyon szép lett a kalácsod! :)

Éva írta...

Okki majd megtapasztalod akkor hogy mennyire finom! Köszi!

Nea írta...

Nekem kimondottan tetszik a rusztikussága. Örülök, hogy ízlett nektek is. Én karácsonyra tervezem újból megsütni. Milyen jó lesz finom fahéj illatra ébredni az ünnep reggelén.