2015. március 16., hétfő

Tojásos kalácsfészkek "Szakácsmustra" 9 fordulójára

Mostani forduló "Fűszer Mánia "bloghoz került így háziasszonyi teendőket Gabi látja el ! Ebben a fordulóban  Lajos Mari receptjei között böngészhetünk  kedvünkre!  Szakácskönyvem sajnos nincs , de sok recept megjelent már a Nők Lapjában  és a Nők Lapja Konyha újságban  egyébként az interneten az oldalát is szoktam nézni így nem okozott gondot hogy miből válasszak, inkább az hogy mit?Húsvét közeledtével esett a választásom erre a  kalácsfélére.Fél adagból készítettem most, de az ünnepekre biztos egész adag  lesz:-))

Hozzávalók
3 dkg margarin
25 dkg finomliszt
1,25 dl tej
3 dkg cukor
1/2 cs vaníliacukor
1,5 dkg élesztő
2 db tojássárgája+1 kenéshez
reszelt citromhéj
csipet só
*
Elkészítése:Meglangyosítottam a margarint. A lisztet tálba öntöttem mélyedést tettem a közepébe  ebbe öntöttem a langyos tejet  kétféle cukrot,  élesztőt,  tojássárgáját reszelt citromhéjat  és a margarint. Bedagasztottam a tésztát és 35' pihentettem.  Közben 3 db tojást  5' főztem  kihűtöttem  megtöröltem és olajos papírtörlővel bekentem. A tésztát enyhén lisztes deszkára borítottam ahol átgyúrtam  és ezt a mennyiséget én 4 felé vágtam .Egyenként rudakat sodortam majd félbehajtottam és megsodortam  összecsíptem a tészta végét és  fonat közepébe nyomtam  hogy legyen a fészeknek alja.Sütőpapírral borított tepsibe tettem a fészek közepébe tettem a tojást és még 15' pihentettem.A negyedik tésztadarabból briós csináltam. Tojássárgájával megkentem a tésztát úgy hogy a főtt tojáshoz ne érjen hozzá  mert akkor megbarnul sülés közben. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem. (A tepsi alá edénybe vizet tettem.) Sütőből kivéve hagytam még 10' pihenni a tepsin ezután pakoltam tálcára. Nagyon finom!
Ui: Ezt a receptet Nők lapja Konyha c.újság  2004. tavasz  és 2010.márciusi számában is  megtalálható!
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Erika írta...

Ez az újság nekem is megvan. Azt hiszem ez a kalács van a címoldalon is.
Még nem sütöttem meg, mindig volt helyette valami más. :)

Éva írta...

Eri Ka érdemes megsütni mert nagyon finom. Jó régen halogatom én is most a játék kedvéért sütöttem meg de csak ajánlani tudom kipróbálásra!

Katalin írta...

De szép húsvéti hangulatú!

Nagymamis írta...

Annyira gusztusos.....egészen biztos, hogy ki fogom próbálni! Nagyon ügyes vagy!

Okki írta...

Milyen szépek lettek. :) Adtál egy jó ötletet Húsvétra. :)

Névtelen írta...

Milyen szépen fénylik, nagyon ízléses az egész kép, a recept is jól érthető= Évi♥ köszönöm a receptet és az élményt is, puszillak