2016. március 1., kedd

Buktatorta

Finom szilvalekvárom van amit ebbe a  süteménybe csempésztem bele aminek a receptjét innen hoztam! Nem is a recept mint inkább az elkészítési mód tetszett meg leginkább!
                                                                            
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 30 g friss élesztő, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 mk. só, 10 g olvasztott vaj, 300 ml. tej.Tészta töltésére szilvalekvár, kenésre: tojássárgája. + vaj a forma kenéséhez és a tészta oldalának kenéséhez.
                                                                             
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt kevés cukorral és liszttel. Hagytam felfutni.A kimért lisztbe öntöttem a felfutott élesztőt  a maradék tejbe kevert cukrot, sót és az olvasztott vajat. A tésztát bedagasztottam majd letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam és kerek formára kinyújtottam. Kb. 5 cm-es kerek szaggatóval  a tésztát kiszaggattam majd minden darab tészta közepébe kiskanál lekvárt tettem. 26 cm. tortaformát vajjal kikentem az összecsípett tésztákat beleraktam a formába  úgy hogy a gombócok oldalát olvasztott vajjal megkentem így raktam egymáshoz. A sütőt előmelegítettem 200 fokra  a tészta tetejét tojássárgájával lekentem  majd irány a sütő és 45' sütöttem.
Mikor kivettem a sütőből hagytam hűlni csak ezután vettem ki a formából kevés porcukrot szórtam rá és már kóstoltuk is ! Nagyon-nagyon finom!
                                                                           
                                Mi már kóstoltuk!



Téged megkínálhatlak?


2 megjegyzés:

Kincse írta...

Nagyon gusztusos, kínálja magát! :)

Névtelen írta...

Évi ez hasonló a krumplis kőttes-hez, igaz ?/Ízőrzők-Sándorfalva/