2016. március 2., szerda

Francia farmerkenyér más formában

Ezért is hasznos több kenyeret kipróbálni, mert amikor hirtelen "kenyér hiányban" szenvedünk  van miben válogatni. Ehhez természetesen az szükséges hogy legyen itthon állandóan a hűtőben élesztő és természetesen liszt , tej vagy tejföl de  legtöbbször víz is elég ! Most egy régi kedvenc kenyeremre esett a választásom amit viszont kisebb és más formában sütöttem meg!/ Ez a kenyérke már eddig legalább 3 féle  formában elkészült ami természetesen az ízén semmit nem változtatott !/
                                                                              

Hozzávalók:30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 dl langyos víz, 1 mokkáskanál méz, 1 teáskanál olaj, 1 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál tejföl. + olaj a forma kenéséhez.

                                                                               
Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a mézet az élesztőt és kevés lisztet elkevertem hagytam felfutni. A kimért lisztbe tettem az összes hozzávalót a felfutott élesztővel  együtt és bedagasztottam a tésztát  majd 40' pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam majd hosszúkás formára alakítottam. Kisebb  szögletes formát olajjal kikentem ebbe tettem bele a tésztát amit letakarva 30' kelesztettem még.  Kenyér tetejét pár helyen bevágtam vizes ecsettel átkentem és előmelegített sütőben 200 fokon 40' sütöttem. Mikor a sütőből kivettem vízzel lespricceltem és rácsra téve hagytam teljesen kihűlni csak ezután vágtam  fel. Nagyon finom puha kenyér!
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Ani írta...

Szép a kenyered. Receptváró van nálam. Várlak.

Ilona írta...

Ki fogom próbálni, köszönöm.

Éva írta...

Ilona sok sikert váljon egészségedre!