2016. augusztus 11., csütörtök

2016.Szilvalekvárja- téli napokra

Az idén is csináltam szilvalekvárt és maradtam a régi jól  bevált módszernél :)
                                                                              
Hozzávalók és elkészítése:  2 kg  gyümölcs, 35 dkg cukor, 1/2 dl  10 % ecet. Gyümölcsöt megmostam kimagoztam . Ép zománcos fazékba öntöttem az ecetet  jól bekentem az edény oldalát is majd a maradék ecetet kiöntöttem  pohárba, ebbe az edénybe tettem a gyümölcsöt és a maradék ecetet ráöntöttem. Tűzhelyre tettem ahol tartalék lángon kavarás nélkül  hagytam lassan főni. Mikor már kezdett  összetöppedni /kb.2-3 óra múlva/ akkor öntöttem rá a cukrot  ezt óvatosan kicsit elkevertem. Ezután még főztem kb. 1/2 órát ekkor késhegynyi szalicilt szórtam bele elkevertem és forrón  belekanalaztam az odakészített üvegekbe. Celofánnal és üvegtetővel lefedtem  fejre állítottam kis időre majd vissza betakartam törlővel így hagytam hűlni másnapig . Ezután "öltöztettem" és  sorakoztattam a többiek mellé:-))
Házilag- finomat- téli napokra !

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek a befőttjeid, savanyúságod, néztem mindet! Szépen gyűlnek a kamra polcaidon :-) Legjobban a paradicsomos szószod tetszik, de mindegyik nagyon finom lehet!

Monika írta...

Így még nem próbáltam a szilvalekvárt, de ki fogom.:) Köszönöm!

Éva írta...

Katalin köszi, apránként gyűjtögetem. Már előzőleg is készítettem paradicsomos szószt az is finom volt de ez is nagyon jó lett!
Mamka akkor próbáld ki mert nagyon finom és nem kell felette állnod:-)) Egészségetekre!