2016. augusztus 20., szombat

Ünnepi kenyerünk !

Ha nem is rendszeresen de sokszor sütök kenyeret  mikor milyenre esik a választásom ?:) Most egy félbarna kenyérke készült kovásszal kevés krumpli  hozzáadásával!
                                                                              
Hozzávalók: ( Kenyér sütése előtt kb. 4 órával elkészítettem a kovászt: mogyorónyi friss élesztőt 10 dkg liszttel és 1 dl langyos vízzel elkevertem letakarva hagytam pihenni.),  20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg búzafinomliszt, 1 db főtt áttört krumpli  só, 2 dl langyos víz, 1/2 dkg friss élesztő.
Elkészítése: Kimért liszteket összevegyítettem  tettem bele sót  bele morzsoltam a friss élesztőt , krumplit,  kovászt és a langyos vízzel  bedagasztottam. Mikor már jól összeállt a tészta letakartam konyharuhával és 1 órát pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol ismét átgyúrtam megformáztam  kerekre majd  jénai edénybe /amit előtte sütőpapírral béleltem ki / tettem  és 15' pihentettem. Előmelegítettem a sütőt 250 fokra  a tészta tetejét vízzel átkentem bevágtam pár helyen  majd az edény tetejét is rátettem és sütőbe tettem ahol 45'  sült  ekkor a  fedőt levettem és még 10' tovább sütöttem. Sütőt kikapcsoltam  ajtaját kinyitottam  és hagytam kicsit hűlni, csak ezután pakoltam rácsra a kenyeret ! Nagyon finom !

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...