2016. október 26., szerda

Zebracsíkos kalács

Előző évben  már sütöttem  itt megtalálható, akkor nagyobb mennyiségből  és más formában!
                                                                           
Sütőből mikor kivettem...

Hozzávalók:(  most fele mennyiségből készült)30 dkg liszt, 1,3 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 dl natúr joghurt, 1 db tojás/fele tésztába -másik felével kentem/, 2,5 dkg olvasztott margarin, csipet só, 5 dkg kristálycukor, reszelt citromhéj, 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor, kakaós részhez: másfél evőkanál kakaópor, 2 evőkanál víz.
                                                                           
 majd rácson hűtöttem  és szeleteltem!

Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt bedagasztottam a tésztát. Gyúródeszkán kétfelé vettem  egyik felébe belegyúrtam az előzőleg kikevert kakaópor és víz keverékét majd mind a két tésztát letakarva hagytam 1 órát pihenni. Ekkor kinyújtottam  négyszögletesre először a világos tésztát majd a barnát a( barna tészta a világosnak csupán a fele méretű) ezt rátettem a világosra  és a világosnak a másik felét amire nem ér rá a kakaós tészta  levágtam és ráhelyeztem a barnára. Ezután  nyújtottam a tésztát  majd középen kettévágtam és az egyik felét a másikra tettem és ismét nyújtás következett majd középen vágás . Ezt a műveletet még egyszer ismételtem meg majd mikor nyújtottam a tésztán és kettévágtam ekkor már a két csíkot egymásra tekertem. Sütőpapírt tettem a formába és beletettem a tésztát amit 15' kelesztettem még.  Ezután tojással lekentem és az előmelegített sütőbe tettem ahol 180 fokon 35' sütöttem. Igen finom puha kalács !
                                                                           

Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Okki írta...

Milyen szép csíkos lett a kalács, ügyes vagy! :)

Karamella írta...

Nagyon mutatós!

Éva írta...

Katalin köszi!
Okki köszi!
Karamella köszönöm!