2017. február 17., péntek

Keszőcés-mákos lepény "Ízőrzők" Tevel

Kis adagból de azt  gyorsan sütöttem mert igen szeretem a szilvalekvárt és a mákot is !
                                                                                  

Hozzávalók: tésztához: 20 dkg finomliszt, 2,5 dkg zsír, 1 felvert tojásnak a fele, 1/2 dl tej, 1 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, + 5 dkg darált mák, 5 dkg kristálycukor, keszőce/szilvalekvár.
Elkészítése: Langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Liszthez tettem a zsírt tojást és a  felfutott élesztőt bedagasztottam a tésztát/kevés tejet vagy vizet lehet még hozzá tenni/ . Letakartam és 20' pihentettem. Összekevertem a darált mákot a cukorral. Kisebb tepsit/19x25 cm/ zsírral kikentem beszórtam liszttel  és a megkelt tésztát kinyújtva ebbe tettem bele. Szilvalekvárral megkentem vastagon majd beszórtam a cukros- mákkal.( Aki édesebben szereti tehet több cukrot !) Előmelegített sütőbe tettem először 210 fokon sütöttem 10' majd csökkentettem 180 fokra és  további 25' sütöttem a tésztát. Sülés után hagytam hűlni csak ezután szeleteltem kockára! Nagyon finom!
Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomat sütöttél, nagyon guszta!
Otthon a falumban, Mözsön is nagy hagyománya van az ilyen lepénynek. Annyi különbséggel, hogy azt mindig ősszel, friss szilvából készítik, amit előtte kevés cukorral kicsit megpárolnak. A miénk egy sváb eredetű édesség, és Tevel is nagyrészt sváb falu, illetve volt :-)

Monika írta...

KÖSZÖNÖM!!!!!köszönöm!!!!!!
Annyira jól jött most ez a recept!!!! Szeretem a mákos, gyümölcsös sütiket!

Anikó írta...

Éva és ugyanerre a tésztára egy másik töltelék is van: finom édes, citromhéjas túró rákenve és fahéjjal meghintve, Dédimama mindig ezzel a két töltelékkel sütötte, mindkettőt nagyon szeretjük :-)

Nea írta...

Szívesen elcsábulnék most egy szeletkére.

Névtelen írta...

Tehát akkor a mák a tetjén van lekvárral?
Nagyon gusztusos sütemény!

Éva írta...

Katalin friss szilvával is nagyon finom lehet ! Több recept is volt és valóban sváb ételek.Köszi!
Mamka örülök hogy tetszik, egészségetekre!
Anikó nagyon jó lehet a túrós fahéjas ízesítéssel is köszi!
Nea én pedig szívesen kínálnálak vele!
Emőke igen -igen köszi!