2017. április 13., csütörtök

Sajtos-túrós pogácsa

Ünnepekre általában a már kipróbált receptjeimből szoktam sütni, de most ennek a poginak amit itt találtam nem tudtam ellenállni! Jó döntést hoztam mikor elkészítettem mert nagyon finom! (Fél adagból készült nálam azt írom le!)
                                                                                  
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 12,5 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor.
Elkészítése: Langyos tejbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt kevés liszttel elkevertem és hagytam felfutni. Tejfölt/ felhasználás előtt hűtőből kivettem ne legyen hideg/ tojássárgáját és a sót elkevertem benne. Lisztet a margarinnal és a túróval elmorzsoltam majd a tejfölös keveréket és az élesztőt is hozzátettem és összegyúrtam a tésztát. Letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam a tésztát kb. 1 cm vastagra megszórtam reszelt sajt 2/3 részével  és feltekertem mint a bejglit  letakarva  ismét 30' pihentettem. A tészta tekercsből  egyetlen  kb 3-4 cm széles csíkot nyújtottam  késsel bevagdostam a tetejét és tojásfehérjével megkentem majd a maradék sajtot rászórtam . Ezután szaggattam 4 cm átmérőjű pogácsákat belőle igyekeztem úgy szaggatni hogy minél kevesebb leesett  rész legyen ./mert ha újra összegyúrjuk már nem lesz leveles/. Nekem 3-4 db lett csupán ilyen. Előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom ! ( Ha van otthon hozzávalód  megéri  azt a kis fáradtságot hogy kipróbáld!)
Jó étvágyat !

5 megjegyzés:

Timi írta...

Nagyon köszönöm a receptet! Mostanában ugyan sajnos nincs annyi idő, de ki fogom próbálni! :o)

Nea írta...

Nagyon kívánatosak a pogik. További kellemes készülődést és áldott ünnepeket kívánok!

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek a pogácsáid, mint mindig!
Áldott húsvétot kívánok sok szeretettel!

sucika írta...

Nagyon szépek a pogácsák, ki fogom próbálni. :))

Éva írta...

Timi örülök hogy tetszik, nagyon finom érdemes kipróbálnod! Egészségetekre!
Nea köszönöm!
Katalin köszönöm!
sucika köszi, egészségetekre!