2017. július 2., vasárnap

Svéd fahéjas tekercs

 " Svéd  kardamomos tekercs ( kardemummabullar )" ez a pontos elnevezése, de én fahéjjal ízesítettem és a jégcukor helyett vágott mandulát tettem!
                                                                              

Hozzávalók:tészta: 10 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt, fél teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2,5 dl tej/ ez a mennyiség nem biztos hogy szükséges/, 6 dkg barna cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojássárgája,töltelék:  8 dkg vaj/margarin, 8 dkg barna cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. díszítés: 1 tojás, jégcukor /nálam vágott mandula.
                                                                               

Elkészítése: Lisztet összemorzsoltam a margarinnal , sóval és őrölt fahéjjal. Langyos tejbe tettem a cukrot  belemorzsoltam az élesztőt hagytam felfutni majd a tojássárgájával összekevertem és végül a lisztes keverékkel bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam 30' pihenni. Enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam  ezután kinyújtottam kb. 40x50 cm téglalappá és a kikevert töltelékkel egyenletesen bekentem. Hosszabbik oldaláról félbehajtottam  és derelyevágóval 2,5-3 cm széles csíkokat vágtam. Ezeket a csíkokat tenyerembe kerek tekercsnek formáltam amit sütőpapírral fedett tepsibe raktam és ott még 20' pihentettem.  Felvert tojással lekentem  és szeletelt mandulával beszórtam. Előmelegített sütőben 180 fokon 20' sütöttem.
-Természetesen ízlés szerint elkészíthető kardamommal is, nálam a fahéj előnyben részesül:-))
Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom héjas töltelékkel, nagyon szeretem én is :-)

teller-cake írta...

Én is a mandulával megszórt változatra szavazok. 🙂

Éva írta...

Katalin köszi.
teller-cake köszi.