2017. augusztus 20., vasárnap

Római kenyér- ünnepi asztalunkra

"Ízőrzők" Pátka !
                                                                            

Hozzávalók: ( kis kenyeret szerettem volna sütni ezért a megadott recept feléből készült azt írom le) kovászhoz:4 dkg  tönköly búzaliszt, 4 dkg finomliszt, 4 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl víz, 1 dkg élesztő, csipet só, 1 mk. cukor , kenyérhez: 15 dkg tönköly-15 dkg finom-15 dkg teljes kiőrlésű liszt, kovász, 1 dkg só, 2,5 dl víz, 0,5 dkg élesztő.
                                                                             

Elkészítése: Előző este összekevertem a kovászhoz valókat .Másnap kimért liszthez tettem a kovászt és a többi hozzávalókat bedagasztottam a tésztát és letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztezett gyúrótáblára borítottam ahol átgyúrtam  gömbölyítettem a tésztát és a felénél madzaggal átfogtam /legközelebb tágabbra hagyom / és  megkötöttem. Felső részének tetejét bevágtam  vízzel átkentem a tésztát sütőpapírral borított tepsibe raktam. Tepsi alá edénybe vizet tettem. Előmelegített sütőben 220 C fokon 40' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből ismét vízzel spricceltem le. Rácson hagytam hűlni  csak ezután szeleteltem, nagyon finom!
-A műsorban is elhangzott és a recept is tartalmazza az alábbiakat:
"A római korban ezt a kenyeret azért készítették madzaggal átkötve, mert ennek segítségével könnyedén felakaszthatták. Így árulták a piacokon, de így tárolták a háztartásokban is."

Jó étvágyat kívánok  ! 

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép kenyér :-) Szép ünnepet kívánok vele!

Ani írta...

Hogy te miket találsz! Madzaggal átkötni! Micsoda ötlet! De hasznos! A recept pedig könnyűnek tűnik, de olyan nehezen veszem rá magam a kenyérsütésre!

Éva írta...

Katalin köszi!
Ani a madzag ötletét a műsorban láttam és hallottam és ha már megsütőm legyen a régi idők szerint:-)) Hidd el csak egyszer kell rászánni magad a sütésre és a friss kenyér élménye arra sarkal majd hogy többször is süssél! Sok sikert hozzá!