2018. szeptember 27., csütörtök

Almás házi rétes

Bolti leveles tésztát mellőztem most házilag készítettem a tésztát , aminek receptjét itt találtam!
Hozzávalók:tésztához:(talált recept feléből készítettem) 12,5 dkg finomliszt, 12,5 dkg rétesliszt, 1 evőkanál olvasztott zsír, 1 felvert tojásnak a fele, 1 csipet só, 1 mk. ecet/10 %/, 125 ml langyos víz, töltelékhez: 3 nagyobb alma, 2 evőkanál cukor, 1 mk. őrölt fahéj, tészta kenéséhez olaj.
🍎
Elkészítése: Edénybe tettem a kétféle kimért lisztet hozzá  a tojást és a zsírt  összemorzsoltam. A langyos vízbe tettem a sót és az ecetet  és apránként tettem a lisztes keverékhez közben gyúrtam a tésztát. Mikor már jól elvált a kezemtől a tészta  akkor tetejét olajjal bekentem egy sütőpapírt szintén átkentem olajjal és ebbe tettem a tésztát beborítottam a papírral és 30' pihentettem. Az almást megmostam megpucoltam és lereszeltem levét kicsit kinyomtam rátettem a cukrot és fahéjat amivel összekevertem.  Az asztalra terítettem egy abroszt amire lisztet szórtam erre tettem a tésztát  ezután körbe elkezdtem kezemmel húzogatni addig még vékony lett , ekkor a külső részén lévő vastagabb részeket levágtam a töltelékből  a tészta alsó részére egy csíkba pakoltam a többit tölteléket szétszórtam a tésztán. Az alsó szélét a tésztának ráhajtottam a töltelékre majd az abrosz segítségével feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem olajjal átkentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem.😋
📎A talált oldalon jó fázisfotókat lehet tanulmányozni:)
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon ügyes vagy, szép lett a rétesed! Én még csak egyszer próbálkoztam nyújtott rétessel, de nem lett az igazi. Igaz, a konyhánkban nincs is olyan asztal, amit körbe lehet sétálni. És anélkül nehéz...

Éva írta...

Katalin köszi! Nem sokszor készítettem még én sem, elég nagy az asztalunk de ezzel a kis adaggal amiből most is csináltam nem szükséges körbeszaladni tudom egy oldalról húzogatni körbe mert nem nagy !

Timi írta...

Gyönyörű lett ez a rétes!!! Nekem lehet nem lenne ennyi ügyességem házi tésztát készíteni, így boltit szoktam venni, amikor le van árazva és azzal hamar megvan a süti :) Ráadásul most az alma olyan édes, hogy nem is kell beletenni cukrot, csak fahéjat!

Éva írta...

Timi köszi, azért sokszor használok én is boltit!