2021. április 7., szerda

Mákos-meggyes háromszögek

 

Hozzávalók: tészta: 25 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 3 dkg olvasztott margarin,  2 evőkanál cukor, 1 db tojássárgája,  kb. 1 dl langyos tej, 2 evőkanál tejföl, töltelék: 15 dkg darált mák, fél dl víz, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 3 evőkanál meggylekvár/elég darabosra szoktam készíteni/, tészta kenéséhez 1 felvert tojás. ( Ebből a mennyiségből 12 db lett )

🍒

Elkészítése: Tésztához az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoltam cukorral kevés liszttel elkevertem hagytam felfutni. Langyos tejbe tettem a cukrot . Kimért liszthez tettem a tojássárgáját csipet sót  megkelt élesztőt és a tejjel bedagasztottam a tésztát közben apránként beledolgoztam a margarint is. Letakarva hagytam duplájára  kelni. Közben elkészítettem a tölteléket: a vizet a cukorral összeforraltam levettem a tűzhelyről beletettem a darált mákot  , citrom reszelt héját , meggylekvárt és az egészet jól átkevertem hagytam hűlni. A megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam kicsit átgyúrtam majd kinyújtottam vékonyra és a tölteléket elegyengettem rajta ezután feltekertem és feldaraboltam háromszögekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam tetejüket felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 20' sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok!

6 megjegyzés:

teller-cake írta...

Mákos jöhet minden mennyiségben... :-P

Katalin írta...

Nekem is jöhetne belőle 😁.

Gerdi írta...

Meggy és mák együtt bizonyítottan jó páros- a harmadikat én kérem! :D

Erika írta...

Ügyes vagy Évike, hogy már sütöttél. Nálunk még a Húsvéti menüből van. :D Igaz egy hónapi mennyiségű süteményt készítettem :D Szerintem ebben a hónapban már nem igen sütök, hacsak valaki nem kér.

Okki írta...

Nekem is jöhet egy pár darab, nagyon guszták! :)

Éva írta...

teller-cake azért ne legyél annyira mohó:-))
Katalin szívesen küldenék:)
Gerdi jut neked is bár még azért több is van!
Erika az ünnepekre csak szolidan sütöttem nem voltak a gyerekek. Most viszont kelt tésztát megkívántuk.
Okki legközelebb gondolok rád is !