2021. szeptember 28., kedd

Házi fonott kalács/ tojás nélkül

Blogom indulása óta ami közel 11 éve volt, sok  recepttel  lettem gazdagabb amiket  sorba  elkészítettem és nagyon megkedveltük. Köztük van ez a kalács recept is  amit  azóta már nagyon sokszor  sütöttem hol kisebb hol nagyobb mennyiségből. Most is egy kis adagból sütöttem de ahogy látszik is szép adag lett belőle😊 és még tojás sem kell hozzá:)

 Itt még pihen... 

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál kristálycukor, fél csomag instant élesztő, csipet só, 2,5 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl langyos tej.

 itt már  kóstolás előtt😊

Elkészítése: Tálba  öntöttem a lisztet hozzá pakoltam a többi hozzávalókat és bedagasztottam a tésztát. Letakarva  duplájára kelesztettem. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a tésztát kicsit átgyúrtam és kétfelé vettem  egyenként rúdnak sodortam majd végül összetekertem. Olajjal kikent tepsibe raktam és még 30' -ig pihentettem. Kevés tej és csipet cukor keverékével lekentem a tészta tetejét és előmelegített sütőben 180 C fokon 35'-ig sütöttem ( a tepsi alá edénybe kevés vizet tettem)😋 

Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagypn guszta kalácsot sütöttél, finom lehet reggikre jó kis házi lelvárral!
A tepsi alá elhelyezett víz nagyon jó megoldás, én is szoktam néha betenni sütéskor, főleg ha nagyobb darab a sütni való.

Éva írta...

Köszi Katalin , általában én csak kenyér sütésnél szoktam vizet tenni a sütőbe.

aranyos fodorka írta...

Igencsak ínycsiklandozó fotó! Jó régen nem sütöttem kalácsot (se) - én nem tudom mostanában mintha a sütemény-félék kiszorultak volna az étrendemből...Persze nem árt, le kellene adnom valahogy a "covid-kilókat" :-(

Éva írta...

aranyos fodorka köszi, azért néha kényeztetheted magadat kis sütikkel:)