2024. január 9., kedd

Házi fonott kalács/ tojás nélkül

Ebben a hideg időben jó volt bekapcsolni a sütőt és ezt a  régebben már  kipróbált és azóta már többször sütött kalácsot  megsütni /  kis adagban /azt írom le:


 Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1,5 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos tej, 2,5 dkg olvasztott margarin, csipet só,  tepsi kenéséhez olaj, tészta kenéséhez kevés cukros tej.
🌸
Elkészítése: Kevés  langyos  cukros tejbe  morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a már felfutott élesztővel  együtt és  bedagasztottam a tésztát  amit letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán  a tésztát kétfelé vettem egyenként megsodortam és a két rudat összetekertem. Olajjal kikent formára tettem  és lekentem a cukros tejjel. Előmelegített sütőbe tettem ahol 180 C fokon 30' sütöttem , a sütőbe a tepsi alatti részre edénybe vizet tettem.
Jó étvágyat kívánok !

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

De jó ötlet ! Régen sütöttem kalácsot, bár karácsonyra kaptam a húgomtól egy adagot a másnap reggeli kakaóhoz, de tényleg érdemes lenne egy kis adagot készíteni.Olyan nehéz ez az "egy...személyre-sütés"....

Éva írta...

aranyos fodorka egy ilyen kis adagot ha sütnél pár napig biztos lenne reggelidhez való. Akár ezt is lefagyaszthatod, nekem is ennek a fele a mélyhűtőben pihen.

Katalin írta...

Finom lehetett a kalácsod! Nálunk is rég volt, pedig milyen jó reggelire, egy bögre kakaóval, esetleg vajjal, lekvárral, mézzel... 😋.

Gizi írta...

Nagyon finom kalácsot sütöttél.... húúú, de régen sütöttem, és most meg is kívántam.

Éva írta...

Katalin köszi, már én is régen sütöttem ezért ideje volt !
Rajani Rehana köszönöm.
Gizi köszönöm, akkor most itt van az ideje!