2024. október 8., kedd

Túrógombóc ismét

Az évek előrehaladtával többször tapasztaltam magamon hogy  megváltozik az ízlésem az ételek tekintetében . Azt is elfogadom amit eddig  meg sem kóstoltam sőt még  azt meg is szeretem. Eddig  a túrógombócot  is csak prézlivel ettem,  szomszédom  egyszer hozott  kóstolóba és akkor ettem először ezzel a cukros tejföllel. Most volt  fél csomag  /12,5 dkg/ túró itthon gondoltam elkészítem a hagyományos zsemlemorzsás változatban de tettem mellé ebből a  cukros tejfölből is ami nagyon  ízlik .


Hozzávalók:  12,5 dkg túró, 1 db tojás, 4 evőkanál búzadara, kevés cukor, csipet só , kevés olaj, zsemlemorzsa, 
🌻 
Elkészítése: Túrót villával összetörtem  és a többi hozzávalóval jól  elkevertem. Letakartam és  kb. 3 órát pihentettem. Közben megpirítottam az olajon a zsemlemorzsát.  Vizet forraltam amibe kevés sót tettem, vízbe mártott kanállal vettem a túrókeverékből enyhén vizes kézzel megformáltam a gombócot és a forrásban lévő vízbe tettem. Addig főztem még a víz felszínére jött fel a gombóc szűrőkanállal kivettem és a prézlibe tettem.  2-3 evőkanál tejfölt meglangyosítottam 1 mokkáskanál cukrot kevertem bele és tálalásnál ebből tettem a gombócok mellé. ( Ebből a kis mennyiségből 13 db gombóc lett, igaz nem nagyok de én így szeretem) Ez egy leves után  ebédre, de akár desszertnek is  megfelelhet.
Jó étvágyat kívánok !

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek a túrógombócaid, finomak is lehettek! Én is hasonlóképpen szoktam csinálni. Mi mindig tejföllel, és porcukorral meghintve szoktuk enni.

aranyos fodorka írta...

No, én cukros tejföl nélkül el se tudom képzelni a túrógombócot. De régen készítettem.... Olyan jó, hogy nálad találok néha ötleteket, és akkor egy ebéd-kérdés meg van oldva...