2011. február 28., hétfő

Kezdő háziasszonyoknak jó tanács!Amit  leírok azt mind saját tapasztalatomból  merítettem!
Milyen alapvető  fűszerek legyenek a  konyhában:  pirospaprika, bors,  só, köménymag, majoránna, babérlevél,  sütőpor, vanília cukor, szárított élesztő, liszt, kristálycukor, porcukor, prézli, rizs, olaj, zsír, leveskocka, étkezési szódabikarbóna, búzadara, zsemlemorzsa, árpagyöngy/gersli/, búzadara, tea.

Egyéb esetleg sütéshez használtak: méz, lekvár, kókuszreszelék, mazsola, kakaó,

Amire szükség van még: tojás,  zöldségek közül jó ha van mindig otthon: krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, a hűtőben : margarin,  tej, jó tanács a fölvágottakat mindig pakoljuk át alufóliába a bolti papír helyett, tovább friss marad,  mélyhűtőbe: alufóliába téve élesztő, zöldségek, 

Száraztészta  is jó ha van otthon :  kockatészta, tarhonya, csőtészta, cérnametélt, 

Hosszú évek során megszoktam és jól bevált módszer: ha valamelyik fűszeremből kevés van , rögtön felírom magamnak egy "emlékeztető" lapra.  / ezt viszem a boltba/ Ezzel a módszerrel nem történik meg velem, hogy főzök és akkor veszem észre hogy már nincs a fűszerből. 

Kezdő háziasszonyként én is úgy kezdtem, hogy sajnos volt elég sok csekkünk fizetni + a rezsi. Akkor bevezettem, év elején egy papírra táblázatot készítettem egész évre hónapokra milyen kiadásunk van és  amikor kifizettem kipipáltam!  Jobban átláttam, mennyi fizetni való van  az aktuális hónapban! Ezt a mai napig így csinálom!
Az élet megtanított  a gyakorlatban sok mindenre !

Nincsenek megjegyzések: