2011. július 19., kedd

Lecsó "téli napokra"

Ma készítettem virslivel lecsót, ahol megjegyeztem hogy télire is szoktam eltenni lecsót. Az  egyik kedves olvasómat megihlettem úgy gondolja hogy megpróbálja. Általában augusztus végén szoktam eltenni , de csak azért akkor, mivel már olcsóbb akkor a paprika -paradicsom. Akinek viszont most terem és jó kamrája van közreadom az én  receptemet.Csak nyersanyagot tudok mutatni most, majd ha elkészül a télire szánt lecsóm, teszek fel képeket !

                                                                                                                                                
Hozzávalók: 6 kg Paprika, 3 kg  paradicsom, só, szalicil,
Elkészítése: Feldarabolom a paprikát, paradicsomot./ Ez tart a leghosszabb  ideig/. Egy nagy fazekat kiöblítem vízzel, majd beleteszem  a paprikát, paradicsomot felöntöm kevés vízzel  sót teszek hozzá.A víz annyi legyen csak,  hogy kb az edény közepéig érjen mert  főzés közben úgy is enged levet a zöldség.  Mikor már  a paradicsom  kezd szétfőni teszek  bele egy kávéskanál szalicilt ezzel is főzöm  pár percig. Ezután forrón üvegekbe kiszedem  levével felöntöm, majd  folpackot és az üveg  fedelét csavarom rá. Száraz dunsztba (pokróccal betakarom) hagyom másnapig  ezután   teszem "téli szálláshelyére" .
 / bérházi lakásban lakunk így csak a szellőztető nyílással ellátott beépített szekrénybe tudom tenni, de  ez a hely is jó neki/
Téli napokra!
📌Már több éve így készítem   a recept bevált, amikor télen felhasználom   már csak hagymát kell alá vágni .
Nagyobb  adagban is lehet készíteni, lényeg hogy fele mennyiség legyen a paradicsom a paprikának .

9 megjegyzés:

Csilla írta...

Szia, nézz be hozzám,kérlek, egy díjat szeretnék neked adni! :D

Éva írta...

Csilla: köszönöm szépen!

kotaliza írta...

Anyósom,aki végzett zöldségkertész volt,mondta mindig,hogy augusztusban a legjobb ízű a paradicsom.

Száva írta...

:) Délutánra már le is szerveztem egy augusztusi lecsóeltevést a barátnőkkel... :) Amennyi kettőnkre kellene, azért nem lenne érdemes magában nekiállni és így jó szórakozás is lesz... :)))
Köszi a receptet!

Kati írta...

A párom édesanyja is hasonlóan szokta eltenni.

Bianka írta...

Hű nagyon fincsi lehet

Éva írta...

Kotaliza: látod ezt is mondhattam volna hogy azért teszem augusztusban.:-))
Száva:örülök, hogy nekivágtok, jó buli lesz így közösen!
Kati, Bianka: köszi!

Gyöngyi írta...

Látod, ahány ház, annyi szokás. Én zsíron (olajon) hagymát dinsztelek, arra jön a paprika, paradicsom - vizet nem öntök hozzá, enged eleget. A szalicilt csak a már üvegbe tett lecsó tetejére csippentem. (De natrium-benzonáttal is szoktam helyettesíteni, az kevésbé mérgező). Van, aki a szalicilt a két celofán közé teszi (én lusta vagyok celofánozni), de ki kéne próbálni, megmarad-e úgyis rendesen, akkor 0 mérget adnánk az asztalra.. Vasárnap ettünk az utolsó TAVALY ELŐTTi lecsót - semmi baja nem volt:) Szeletelt parasztkolbászt pirítottam, rá a lecsó, arra az elhabart tojás, tálalásnál reszelt sajt a tetejére.
Megyek valamit nasizni, összefutott a nyál a számban:))...
Szép hetet, jó főzöcskézést!

Éva írta...

Gyöngyi:Mindenki úgy csinálja ahogy már kitapasztalta hogy sikeres.Ahogy olvastam a kolbászos lecsót én is megéheztem megint pedig most ebédeltünk!