2011. július 25., hétfő

Szalagos fánk


Hozzávalók:  1/2 kg liszt, 2 dkg. élesztő, 5 dkg. porcukor, 5 dkg. margarin, 2 tojás sárgája, 1-2 evőkanál rum/vagy aroma/, késhegynyi só, kb. 1/2 l tej. Olaj vagy zsír a sütéshez.
Elkészítése: a langyos tejben megfuttatom az élesztőt,  a tojás sárgáját porcukorral  jól kikeverem majd beleöntöm a rum v. rumaromát, ezután beleteszem a sót és hozzáöntöm a langyos tejet. A liszt közepébe öntöm a megkelt élesztőt és  a többi hozzávalót amivel jól  bedagasztom. Meglangyosítom a margarint és azzal is dagasztom még egy kicsit.  Konyharuhával letakarva hagyom legalább 1 órát kelni a tésztát.  Az edényből kiborítom lisztes deszkára, majd kézzel széthúzom és  kiszaggatom. Letakarom még  legalább 20'-ig  hagyom pihenni. Közben megforrósítom az olajat és a tésztát úgy teszem az olajba hogy a fölső része legyen alul kicsit előtte benyomom a közepét.Lassú tűzön sütöm letakarva, majd leveszem a fedőt és nagyobb lángon készre sütöm. Papírtörlőre szedem ki, majd tányérra pakolom és vaníliás porcukorral hintem meg, lekvárt teszek mellé.
                                       Jó étvágyat!                                       

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Éva, nagyon guszták lettek a fánkjaid. Nagyon szeretjük mi is:)

Okki írta...

Most meg is ennék egy fánkocskát! Nagyon jól sikerültek! :)

María írta...

Ezt is nagyon szeretjük!! Ritkán sütök. Amikor először készítettem, váltig kerestem rajta a szalagot, nem tudtam rájönni, az enyémen miért nincs :). Csak később jöttem rá, hogy volt azon, csak nem tudtam, hogy az a szalag.

Petra írta...

Hű, de szépek! Összefut a számban a nyál. :)

Bors and Pepper írta...

Nagyon szépek lettek, szívesen megennék most egyet. Vagy kettöt...

Adél írta...

Nagyon guszta,a kislányom kedvence.

Bianka írta...

Nagyon finom szeretem

Éva írta...

trollanyu: Örülök hogy tetszik.
Okki: Holnap ha eljössz még adhatok!
Petra: örülök hogy tetszik.
Bors and Pepper:Gyere adok.
Aleda,Bianka: Köszi

Tiffanylda írta...

Mi is imádjuk ezt a fánkocskát és most, hogy jönnek a vendégeink egy hétre, biztos, hogy belekerül a menübe!:)